Vora 300 veïns i veïnes participaran en la recreació de les costums del Vilafamés dels anys 1900 en la XV edició de la Mostra de la Vida Tradicional que es portarà a terme durant aquest cap de setmana i que s’inaugurarà el dissabte a les 11 del matí. Recolzats pels diferents col·lectius locals, els vilafamesins transformaran durant dos dies la realitat social de la població, traslladant-la a principis del segle XX.

Durant les dos jornades els carrers i edificis públics i privats de Vilafamés acolliran vora 40 recreacions i ambientacions permanents d’oficis i esdeveniments, tal i com es desenvolupaven durant l’època. Així, els visitants i residents podran gaudir d’escenes com el velatori al difunt, la processó de Sant Miquel, les noces, la ronda dels quintos o una correguda de bous, entre d’altres. A més, en aquesta edició, la novetat és la programació d’un ‘bureo’ el dissabte per la vesprada i el personatge del ceg, que recorrerà els diferents indrets de la vila recitant “L’Auca de la Carta Pobla” i altres històries de la població durant tota la jornada.

D’altra banda, el recorregut pels carrers del nucli antic de Vilafamés deixarà al descobert la manera de exercir els oficis i algunes escenes costumbristes, gràcies a les ambientacions ubicades a diferents vivendes. Els visitants podran conèixer de primera mà oficis com el del metge, la modista, el pintor o el barber, a més de viure escenes com la matança, fer sabó o la partida de cartes.

L’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, explica que “la Mostra de la Vida Tradicional 1900 és ja un esdeveniment consolidat dins de l’oferta turística de la localitat i que suposa un bon recurs turístic, no només per a Vilafamés sinó per a tota la comarca, i amb el qual es preveu l’arribada de vora 10.000 persones durant tot el cap de setmana”. En aquest sentit, Ibáñez assenyala que iniciatives com aquesta “serveixen per a donar a conèixer la gran riquesa cultural i patrimonial que tenen les comarques de Castelló”. D’altra banda, el primer edil de Vilafamés, vol agrair als veïns i veïnes, el seu esforç i treball, sense el qual, no es podria portar a terme aquesta iniciativa”.