Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

El Grup de Danses El Peiró recupera la tradició sonora de Vilafamés

El grup de danses El Peiró ha recuperat músiques i balls de Vilafamés i els ha presentat als veïns i veïnes en un acte molt emotiu i amb una bona participació de públic. Els investigadors Nati Castellet, Xavier Allepuz i Gabriel Gil van presentar el procés de recerca i els resultats del treball de recuperació d’una part important del patrimoni sonor.

Entre les peces recuperades cal destacar les seguidilles, jota i fandango amb trets característics de les partides del terme municipal que hi han mantingut aquestes músiques i balls tradicionals. La recerca ve de molts anys enrere d’escorcollar arxius, documents sonors, fotografies i entrevistes a les persones que hi han conservat en la memòria les melodies, els ritmes, les lletres de les cançons i els passos de ball. Entre les persones entrevistades cal destacar els noms de Rosa Valero, Paco Edo i Emilio Forés que de joves van viure els “bureos” dels masos del Palmeral i la Portera el Grau.

“Les músiques i els balls tradicionals, per la mateixa condició immaterial, és el patrimoni més difícil de conservar i recuperar si no es compta amb persones enamorades del tema”, assevera el regidor de Cultura, Longi Gil, i afegeix: “Han hagut de confluir un grup com el Peiró, compromés en la música tradicional, tres investigadors perseverants com Nati Castellet, Xavier Allepuz i Gabriel Gil i, finalment, les persones que encara conserven en la memòria els balls i la tradició sonora que van aprendre dels seus majors”. El resultat és una magnífica col·lecció de “balls de guitarra” amb trets locals característics que s’han pogut recuperar, com la jota, fandango i seguidilles, l’Arenilla, la Jota del Tres, romançades, o el ball de l’anguila interpretat amb dolçaina i tabalet.

L’acte de presentació va concloure amb la intervenció del Grup de Danses El Peiró acompanyat de les joves components de la Triciola, que han recollit el testimoni per a interpretar i donar a conéixer les músiques i els balls tradicionals de Vilafamés. El regidor de Cultura s’ha mostrat molt satisfet “perquè joves de Vilafamés han pres consciència de la importància del patrimoni cultural per a una societat actual que necessita referents com els que hem pogut gaudir hui, a la sala Quatre Cantons”. La pròxima actuació pública tindrà lloc el pròxim cap de setmana, 28 i 29 d’abril, en el “bureo” que s’està organitzant amb motiu de la Mostra de la vida tradicional “Vilafamés 1900”.