– El cap de setmana del 29 i 30 d’abril i el dilluns 1 de maig, festiu nacional, són els dies triats per a celebrar la fira costumista de Vilafamés

Vilafamés farà marxa enrere en el temps el pròxim cap de setmana del 29 i 30 d’abril i el dilluns 1 de maig amb la fira d’oficis tradicionals ‘1900’. Aprofitant la festa nacional del Dia del Treballador, en la localitat de la Plana Alta es viuran tres intensos dies en què destaca un recorregut de 38 parades en les quals els oficis tradicionals, gastronomia típica, escenes costumistes i el folklore musical i cultural seran protagonistes en tot moment.

Així doncs, la fira ‘1900’ és un viatge al passat en el qual el nucli antic de Vilafamés es vesteix d’antigues gales. Entre les 38 parades es recreen els safaretjos i la fabricació de sabó casolà, es torna a l’antiga escola, es coneixerà el cinema i la premsa de l’època o es reconstruiran els paranys, estructures que s’utilitzaven per a la caça. Enguany, com a novetat, torna la figura del fuster entre el recorregut. Així doncs, també hi haurà moment per a degustar ‘figues albardaes’ o ‘bunyols’.

Entre l’escena costumista noucentista també s’han preparat diverses escenes teatrals molt aplaudides durant els últims anys. Durant els tres dies s’oficiarà un casament, es torejaran diversos bous en la plaça de l’església, la Ronda de Quintos tocarà pels carrers serpentejants del barri antic i la Guàrdia Civil rondarà vetllant per la seguretat del poble.

La fira estarà en funcionament des de les 11h a les 14h i des de les 16h fins a les 20h durant els tres dies. Enguany es tornarà a comptar amb el tren turístic de Vilafamés, que aproparà a tots els visitants que així ho desitgen fins a la Plaça Germanes Mas, on comença el recorregut des dels safaretjos públics. El vehicle partirà des de la rotonda del CEIP Sant Miquel, en l’avinguda Fabián Ribés.