Els treballs de recuperació de l’antic camp d’aviació de Vilafamés han començat aquesta setmana amb una jornada de voluntariat en la que 20 persones han participat, de forma desinteressada, en les obres d’aquesta infraestructura que va estar activa durant la guerra civil.

Les primeres tasques del projecte, supervisat i dirigit per l’arqueòleg José Albelda, han consistit en l’excavació de la zona de les trinxeres. L’expert ha explicat que durant la primera jornada de treballs s’han descobert un refugi antiaeri, que fins ara era desconegut, en aquest camp d’aviació que va ser construït l’any 1937, ara fa 80 anys.

Els treballs s’han iniciat després que s’haja fet una prospecció arqueològica per la zona de la pista, amb la intenció de trobar material de l’època i s’ha recuperat molta munició dels avions, la qual cosa, explica Albelda, “ens pot ajudar a fer una investigació posterior sobre el camp d’aviació”.

 

El projecte té com a principal finalitat la recuperació de les diferents àrees de la infraestructura, com són el refugi antiaeri, les trinxeres, els refugis simples i la torre de transformació, entre d’altres, per  a convertir-lo en un nou actiu turístic per a la localitat

 

Aquesta part del projecte té un pressupost de 68.000 euros i inclou la instal·lació de panells interpretatius en totes les estructures que se recuperaran. Aquestos panells tindran la informació en tres idiomes, fotografies, a més de comptar amb servici d’audioguia i codis QR.

 

La resta del pressupost, fins arribar a 80.000 euros que costarà posar en marxa aquest projecte finançat per la Generalitat Valenciana, s’invertiran en la realització d’un documental sobre el Camp d’Aviació i l’edició d’un llibre. En el cas del treball audiovisual, del qual ja s’estan gravant diverses imatges a Catalunya i Vilafamés, els responsables seran Javier Hernández i Gabriel Ahís, mentre que els coordinadors del llibre són Carlos Mallench, Blas Vicente i Josep Joan Miralles.