juego lucky jet
agropacifico.mx

La mostra de vida tradicional ‘1900’ de Vilafamés es caracteritza, entre altres aspectes, per l’elevada participació veïnal que, per la seua pròpia voluntat i col·laboracionisme, fa realitat aquest esdeveniment que atrau a centenars de persones cada edició. Més de 200 veïns i veïnes participaran en les 40 escenes que componen la fira, que exposa els costums, oficis i gastronomia típica del segle passat en la localitat de la Plana Alta. Després de dos anys sense poder celebrar-se per la pandèmia, Vilafamés es transformarà en el poble que va ser fa ja més de 100 anys els dies 30 d’abril i 1 de maig. Amb les seues escenes i ambientacions típiques enclavades als carrers del centre històric artístic d’aquesta localitat, una de les més boniques d’Espanya.

Perquè la fira puga existir, l’associacionisme local impregna cadascun dels escenaris del recorregut. Totes les persones que assistisquen podran gaudir de parades fixes com la fabricació de sabó casolà, primera parada del recorregut i situada en els safaretjos municipals. Però també, per esmentar alguns exemples, l’escola, el barber, la vetla o la Casa de la Música, lloc des d’on partirà la Ronda de Quintos amb les seues guitarres i instruments de vent per a recórrer tot el nucli antic amb les seues composicions guardades des del segle passat. Totes elles, protagonitzades per vilafamesins i vilafamesines.

En aquest sentit, també s’han preparat diferents dramatitzacions al llarg del dia. Als matins es podrà admirar el joc del trencaperols en la Plaça de l’Ajuntament, una correguda de bous en el Planet de l’església o un casament tradicional amb la seua posterior processó fins a l’Església de la Sang. A la vesprada repetiran els actors i actrius del casament i de la correguda de bous, però augmentaran els actes amb els jocs infantils tradicionals, l’exhibició de balls tradicionals i el representatiu bureo o la processó de Sant Miquel des de l’església de Sant Ramón fins a l’església parroquial. El ‘1900’, una màquina del temps que dignifica les arrels de Vilafamés amb el suport i la col·laboració dels seus veïns i veïnes.