Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Notícies

El futur del ciclisme BTT competeix en Vilafamés

Els i les ciclistes valencianes del futur es van exhibir en Vilafamés el cap de setmana passat per motiu del III Trofeu Cudol Roig Escoles de Ciclisme BTT, prova esportiva organitzada per la Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafamés i el Club Ciclista Cudol Roig de Vilafamés. El pinaret del cementeri local va acollir les diferents curses en les quals van participar desenes de joves esportistes.

Es tracta del futur del ciclisme de muntanya valencià. Joves de diferents categories van competir en circuits adaptats a les edats, aprofitant un terreny idoni i amb desnivell per a gaudir d’aquest esport que any rere any creix en nombre d’esportistes i curses on competir. L’adversa climatologia del dissabte no va aturar l’esperit esportiu dels esportistes, dels clubs ciclistes participants i de les famílies que van acompanyar en la cita.

L’Ajuntament de Vilafamés, que col·labora en la coordinació de la prova esportiva, agraeix al Club Ciclista Cudol Roig la seua implicació en la preparació prèvia i durant el trofeu. Els voluntaris del CC Cudol Roig van treballar els dies previs amb l’objectiu de condicionar els camins i les trialeres i preparar el pas dels corredors i corredores.

– Vilafamés, primera cursa de la Volta a Castelló

El ciclisme serà novament protagonista en Vilafamés el dijous 12 de juny. El planet de l’església parroquial de Vilafamés serà eixida i arribada de la primera cursa de la Volta a Castelló. Un nou esdeveniment ciclista que es suma a la llista que arriben i passen pel municipi de la Plana Alta.

De la mateixa manera, el Team Gordakos vinculat a l’enduro i a les exhibicions ciclistes de muntanya durà a terme una reunió esportiva el dissabte 24 de maig en Vilafamés. Després de l’èxit de participació del 2024, la primera de les edicions, el grup esportiu torna a Vilafamés per a gaudir del terme municipal pedalejant.

Vilafamés prepara una completa i diversa agenda cultural en la Nit Europea dels Museus

– La banda de música La Lira oferirà el tradicional concert per Sant Isidre

L’agenda cultural de Vilafamés per al pròxim cap de setmana del 17 i 18 de maig està marcada pels actes organitzats en el marc de la Nit Europea dels Museus. La singularitat del MACVAC (Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni) orienta la programació cap al Palau del Batlle, que serà seu principal de l’agenda. Així, l’art serà protagonista, però també la música. Als concerts de música en directe al museu cal sumar-li el tradicional concert que la banda de música La Lira ofereix per Sant Isidre, patró dels llauradors.

El cap de setmana començarà amb una sessió literària a l’espai cultural Quatre Cantons de Vilafamés. L’escriptor i psicòleg local, Pascual Benet, oferirà una conferència ‘L’art de la gestió emocional’ i presentarà el seu segon llibre ‘El paciente de los ojos verdes’ el dissabte 17 de maig a les 12h. Un llibre on el fil conductor són els diàlegs i la visió de la vida d’un terapeuta amb dos pacients joves. Psicologia, filosofia i altres corrents del pensament analitzen el comportament humà en aquesta obra.

– Música i art al MACVAC per la Nit Europea dels Museus i el Dia Internacional dels Museus

El MACVAC serà protagonista al llarg de la jornada: a les 18.30h començarà l’Experiment Kandinsky. Una experiència de sinestèsia que mescla música i pintura. El públic podrà recórrer el museu i triar una obra davant la qual situar-se segons les sensacions que la cançó li transmeta. Un projecte que en el MACVAC ja es va fer anys enrere amb resultats satisfactoris. De nit, més música amb Dayan Soul. El pati del museu acull el concert a partir de les 22h.

Pel que fa al diumenge, el 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus. En aquest context, el MACVAC i el Museu de la Valltorta col·laboren en un matí que enceta l’artista Mar Navarro Llombart a les 11h amb el projecte ‘Aquells estius passats per aigua’, un projecte audiovisual sobre la memòria i la identitat generacional. A les 11.30h s’iniciarà el col·loqui ‘De la prehistòria a la contemporaneïtat’, mentre que a les 13h finalitzarà la programació del DIM amb una batucada, pertanyent al cicle musical ‘Vermuts a la Font’ amb el grup ‘Lo Ramat’ que dibuixarà un itinerari al voltant dels carrers del Palau del Batlle, seu del MACVAC.

– Concert de Sant Isidre

La banda de música La Lira, pertanyent a l’Associació Cultural La Roca, durà a terme el tradicional concert que cada any ofereix en honor a Sant Isidre, patró dels llauradors. En els actes per Sant Isidre també participa la Caixa Rural Vilafamés i la Cooperativa Agrícola Sant Isidre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafamés. Els i les integrants de la banda tocaran el seu repertori a les 19.30h a la plaça Germanes Mas. De la mateixa manera, la banda de música durà a terme l’habitual cercavila i a l’església parroquial s’oficiarà una missa per Sant Isidre.

El FIV Vilafamés torna a batre el seu rècord i supera, amb només quatre edicions, els 1.200 curtmetratges rebuts

– S’han rebut 1.203 treballs, 33 més que l’any passat

– Se superen, per primera vegada, els 60 països d’origen dels enviaments

El Festival Internacional de Cinema de Vilafamés (FIV) es consolida amb passes de gegant i només en quatre edicions ha aconseguit superar la barrera psicològica dels 1.200 curtmetratges rebuts a concurs. Concretament han sigut 1.203 les propostes que han arribat de més 60 països, sent Espanya el país de procedència amb major participació. Vilafamés, considerat com un dels pobles més bonics d’Espanya, es consolida així com referent en el panorama cinematogràfic nacional i internacional.

En 2024 van ser 1170 els curtmetratges rebuts; en 2023, es van presentar 1116 treballs; i en la primera edició del 2022 es van fregar els mil curts rebuts, quedant en 966. La línia ascendent i positiva que experimenta el FIV aferma l’aposta fílmica que el director castellonenc, Sergi González, juntament amb l’Ajuntament de Vilafamés, va iniciar en 2022.

Una quantitat desorbitada tenint en compte que, després del procés de selecció, seran a penes una trentena de treballs els que podran formar part de la Secció Oficial. Tots els curtmetratges seleccionats seran projectats en públic durant la celebració d’aquesta quarta edició del certamen, que se celebrarà entre el 23 i el 28 de juny. 5 nits de projeccions (de dilluns a divendres) en la cèntrica Plaça la Font de Vilafamés donaran pas a la gala final en el mateix escenari, amb la projecció del curtmetratge ‘Si no fuera por mi’ dirigida per Sergi González i que compta amb la participació de la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vilafamés.

S’espera la presència de diversos dels directors i protagonistes dels curtmetratges que entren a concurs. Aquesta mateixa plaça ha vist coronar-se com a grans premiats actors i actrius de la talla de Rosario Pardo, Luisa Gavasa, Míriam Díaz-Aroca, Ana Fernández o Alain Hernández, estreles de l’escena fílmica i teatral espanyola.

Des de la direcció del festival es destaca la gran qualitat dels treballs rebuts i la varietat de temàtiques de cadascun d’ells, la qual cosa dificultarà notòriament la labor de selecció, que cada any és més complicada. Entre el 10 i el 14 de maig s’enviaran els comunicats oficials als 1.203 participants. El dia 15 de maig s’anunciaran els curtmetratges seleccionats a través de les xarxes socials del festival.

El Festival de Cinema Internacional de Vilafamés (FIV) compta amb el suport del teixit cultural i empresarial del municipi. El FIV compta amb el suport d’entitats com l’Ajuntament de Vilafamés, amb les regidories de Turisme i Igualtat, i el MACVAC; i indústries com Colorobbia, Caixa Rural de Vilafamés, Bodegas Magnanimvs, New Tiles, Globe Energy, FACSA, Oleícola del Penyagolosa, Apartaments Antic Palau i El Jardín Vertical, les quals aporten el seu granet d’arena perquè aquesta proposta cultural siga una realitat any rere any.

Vilafamés impulsa dos gimcanes digitals per a redescobrir el nucli antic i el MACVAC

En Vilafamés es treballa l’impuls turístic del municipi any rere any amb propostes innovadores que augmenten les opcions d’oci dels i les visitants. L’última aposta duta a terme per l’Ajuntament de Vilafamés és la creació de dos gimcanes digitals que, amb misteris per resoldre, proporcionen una manera divertida i interactiva de redescobrir un dels pobles més bonics d’Espanya, amb un producte apte per a totes les edats.

Per un costat, una de les gimcanes naix del safareig municipal, porta d’entrada al nucli antic de la localitat de la Plana Alta. Amb 12 misteris per resoldre, els i les participants s’ambienten en el 1839, en plena Guerra Carlina quan l’assetjament de les tropes carlines va obligar la defensa i la lluita al poble. A l’activitat es pot accedir en aquest enllaç: https://gymkanaturistica.com/ca/ficha-ca/?gymkana=vilafames.

Per un altre costat, el MACVAC és protagonista: l’antic Palau del Batlle és l’escenari d’una gimcana que posa el focus en el formidable edifici històric i medieval que, des de fa més de 50 anys, acull l’entitat museística. El personatge important és la Santa del Batlle, personatge històric en Vilafamés que, segons diu la llegenda i la memòria oral local, feia miracles com convertir aigua en oli, entre altres. Ara, el joc consisteix a trobar una carta antiga que va deixar per al poble de Vilafamés i que, misteriosament, ha desaparegut. A l’activitat es pot accedir en aquest enllaç: https://gymkanaturistica.com/ca/ficha-ca/?gymkana=vilafamesmuseu.

Les dos gimcanes turístiques són una aposta per la digitalització i l’adaptació de recursos per a tots els públics que arriben a Vilafamés. Així, la proposta naix de reunions en espais com FITUR amb agents turístics que operen en tota Espanya, amb experiència sòlida i resultats consolidats en diferents municipis d’ample recorregut turístic en l’estat.

Vilafamés rep el millor ciclisme juvenil amb el III Trofeu Cudol Roig Escoles de Ciclisme BTT

El municipi de Vilafamés, a partir del seu extens i variat terme municipal, s’ha convertit en un escenari ciclista de primer nivell amb possibilitats de competir per a totes les categories. Competicions com la Challenge de la Plana o la BTT Cudol Roig, que ja compta amb 25 edicions, fan d’aquest esport un dels més populars en la localitat, amb el suport i espenta que cada any duu a terme el Club Ciclista Cudol Roig.

En aquest context, en el pinaret del cementeri de Vilafamés es torna a celebrar aquest dissabte 10 de maig el III Trofeu Cudol Roig Escoles de Ciclisme BTT. Amb un circuit recentment preparat i condicionat pels voluntaris del Cudol Roig, joves vinguts d’arreu del territori valencià competiran en aquesta prova organitzada per la Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana. L’eixida de la prova serà a les 15h.

L’Ajuntament de Vilafamés, que col·labora en la coordinació de la prova esportiva, agraeix al Club Ciclista Cudol Roig la implicació per fer de Vilafamés un poble esportista. A la vegada, el treball del CC Cudol Roig també permet mantindre en bon estat camins, pistes i sendes del terme municipal, fomentant les opcions esportives per a tots els públics.

– Vilafamés, primera cursa de la Volta a Castelló

El planet de l’església parroquial de Vilafamés serà eixida i arribada de la primera cursa de la Volta a Castelló. Un nou esdeveniment ciclista que es suma a la llista que arriben i passen pel municipi de la Plana Alta. Aquesta primera jornada es celebrarà el dijous 12 de juny amb els millors ciclistes del panorama nacional.

Vilafamés divulga el pas de la Guerra Carlina al poble amb una exposició

Aquest matí s’ha celebrat la inauguració oficial de la nova exposició divulgativa organitzada en Vilafamés. L’espai cultural Quatre Cantons acull una mostra explicativa de les guerres carlines i com va ser el seu pas pel poble de Vilafamés, marcat com inexpugnable per l’exèrcit liberal que defensava la vil·la.

La inauguració ha comptat amb la presència dels regidors de l’Ajuntament de Vilafamés, Raül Forcadell i Ana Andrada, juntament amb representants del Museu Militar de Castelló, de l’Aula Militar Bermúdez de Castro i de la Subdelegació de Defensa de Castelló.

L’exposició està formada per exemples reals de l’època. Cartelleria, armes, vestimenta i més elements formen part d’una mostra fidedigna que recorda el 153 aniversari de la Tercera Guerra Carlina. A més, també hi ha continguts informatius que contextualitzen els elements, amb l’objectiu de divulgar un capítol fonamental del segle XIX a l’estat espanyol.

La resistència local i els reforços vinguts des de Castelló van ajudar a repel·lir els atacs carlins, esdevenint una fortalesa tot i els danys ocasionats en el castell i el nucli antic del poble. La repercussió de les Guerres Carlines en Vilafamés dura fins als dies actuals: la famosa torre del Castell, símbol identitari del municipi, data de la primera guerra carlina.

La mostra estarà oberta, en el Quatre Cantons, fins el 8 de juny i és d’entrada gratuïta. L’horari d’obertura és de dimarts a diumenge de 10h a 14h i de dijous a dissabte de 15h a 17h.

– Gymkana digital

L’Ajuntament de Vilafamés ha posat en marxa una nova activitat que divulga Vilafamés d’una manera més interactiva i divertida per a totes les edats. Ambientat en l’època carlina, es proposa participar en una gymkana: una aventura digital que recorre el nucli antic del poble i els elements representatius mentre que s’han de resoldre 12 enigmes per guanyar el joc i salvar el poble de l’entrada carlina. A la gymkana, disponible els 365 dies de l’any, es pot accedir en aquest enllaç: https://gymkanaturistica.com/ca/ficha-ca/?gymkana=vilafames.

Una mirada al ‘1900’ des de Vilafamés

Com una finestra al passat. Una màquina del temps capaç de reconstruir la quotidianitat d’un poble d’inicis de segle XX. La mostra de la vida tradicional ‘1900’ de Vilafamés va funcionar, durant el passat cap de setmana, per a recordar oficis, costums i tradicions que eren el dia a dia del municipi.

Amb més de 40 escenes costumistes i recreacions d’època, Vilafamés va consolidar el ‘1900’ com un focus turístic i cultural que, al seu torn, distingeix i reconeix les arrels i la memòria del poble.

Centenars de persones van arribar al municipi de la Plana Alta al llarg del dissabte i el diumenge, en un cap de setmana assolellat i propici per a gaudir de les ambientacions creades en la vintena edició del ‘1900’. Als actes centrals habituals, com les noces en la plaça de Sant Ramon, la correguda de bous en el planet de l’església parroquial o la dansa folklòrica en la plaça de l’Ajuntament, cal sumar-li novetats que van obtindre una gran resposta de públic. El sorteig de quintos destinats a la guerra, la recreació de pilota valenciana o el torn de fusta van ser part principal del programa.

El ‘1900’ de Vilafamés trau de l’armari peces històriques i retorna, per dos dies, la realitat de fa més de 100 anys. Tot facilitat per la col·laboració del veïnat i associacions del municipi, participants en cada escena i recreació duta a terme i, en molts casos, obrint cases i propietats en el nucli antic per a dur a terme les ambientacions plantejades. Sense la implicació de les associacions i veïns i veïnes no seria possible celebrar aquesta mostra, i molt menys haver arribat a les 20 edicions.

La Lira de Vilafamés torna a sonar en la Setmana Santa de Girona

– L’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, i el regidor de Cultura, Raül Forcadell, van acompanyar l’expedició de Vilafamés en els actes

Els i les integrants de la banda de música La Lira de Vilafamés van ser protagonistes una vegada més en els actes de la Setmana Santa de la ciutat de Girona. Ja són 28 els anys que La Lira acudeix en el marc d’aquesta festivitat, consolidant una unió entre ambdós municipis a partir de la música i deixant imatges per a la posteritat en espais claus de la ciutat catalana.

La Lira va protagonitzar la processó del Sant Enterrament que es duu a terme el Divendres Sant en la catedral de Girona, la joia arquitectònica i patrimonial de la ciutat amb l’escalinata com a punt central de l’atenció dels centenars de persones que no es van perdre aquest acte. De la mateixa manera, la banda de música vilafamesina també va estar present a la Plaça de la Independència amb un concert el Dissabte Sant, on es va oferir un gran repertori baix la direcció del director Isaac González.

El mateix González va rebre un ram de flors de part de la Junta de Confraries de la Setmana Santa de Girona, entitat que organitza la programació cultural de la ciutat en aquestes dates. De la mateixa manera, Guillermo Torlà, president de l’Associació Cultural La Roca, on està integrada La Lira, va entregar un detall tant a la Junta de Confraries com a l’Ajuntament de Girona per la trajectòria assolida durant les últimes dècades i l’aposta per la cultura de Vilafamés. L’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, i el regidor de Cultura, Raül Forcadell, van acompanyar l’expedició de Vilafamés en els actes de la Setmana Santa a Girona.

Després de 28 anys sonant en Girona, aquest ha sigut l’últim concert que la Lira farà en terres gironines en la Setmana Santa. Tot i això, l’Ajuntament de Vilafamés treballa per a mantindre el vincle cultural entre Girona i el municipi de la Plana Alta, amb l’estudi d’altres propostes musicals i concerts durant els pròxims anys per a continuar gaudint de les fortes relacions musicals.

Vilafamés torna al ‘1900’ el 3 i 4 de maig

– La mostra se celebrarà amb un renovat recorregut per tot el nucli antic d’un dels pobles més bonics d’Espanya

Viure el present i reconéixer i enorgullir-se del passat. El ‘1900’ de Vilafamés és una mirada al passat, on les tradicions, oficis i costums arrelats en el municipi tornen des del segle XX. Dos dies, 3 i 4 de maig, en els quals s’ha preparat un recorregut amb desenes d’escenes i recreacions costumistes que ocuparan tot el nucli antic de la localitat, reconegut com un dels pobles més bonics d’Espanya.

La mostra històrica s’ha consolidat a Vilafamés com un motor econòmic que acull milers de visites cada mes de maig. Aquesta edició serà la vintena en el municipi de la Plana Alta, que manté una programació d’oci i cultural similar però amb diverses novetats: torns de fusta, el sorteig de quintos, un judici o una recreació de pilota valenciana són algunes. A més, en l’espai cultural Quatre Cantons estarà oberta una exposició sobre la tercera guerra carlista, amb important paper per a Vilafamés com a plaça inexpugnable bèl·lica.

El ‘1900’ pretén recordar i distingir el camí transcorregut entre aquest segle i el passat, on el reconeixement als costums, oficis i tradicions són pilar fonamental de l’exitós projecte vilafamesí. El 2025 és per al municipi un any d’efemèrides molt preuades: el ‘1900’ compleix vint edicions igual que vint són els anys que han passat des que van atorgar la distinció BIC al municipi i, en concret, al seu casc històricartístic. De la mateixa manera, també es compleixen deu anys des de l’entrada de Vilafamés a la xarxa estatal Els Pobles Més Bonics d’Espanya, marcant un abans i un després en la promoció, difusió i abast nacional i internacional.

Com en cada edició, el programa compta amb esdeveniments multitudinaris que no poden faltar: la correguda de bous, oferida en la plaça de l’església; o la celebració d’unes noces d’època, en l’ermita de Sant Ramon. Jocs tradicionals, danses folklòriques, premsa d’època, oficis d’antany o mostres variades de gastronomia local es podran apreciar de llarg a ample d’un recorregut que comença en els safaretjos municipals, porta d’entrada principal cap al nucli antic.

Ja en el ‘1900’, el poble torna als seus orígens per dos dies i s’ompli d’escenes costumistes que eren la quotidianitat de l’època en el municipi. Es recreen més de 40 escenes costumistes d’inicis del segle XX amb actuacions en directe i personatges quotidians, i compta amb el suport i col·laboració total de veïns, veïnes i associacions del municipi.

Vilafamés difon els anys de la II República al poble amb l’ajuda del periodista Joan Barceló

Vilafamés va celebrar les Jornades de Memòria Històrica des d’un punt de vista local, posant el focus en els anys de la II República directament en el municipi. La jornada, celebrada per la vesprada, va començar amb una visita guiada al Camp d’Aviació 442 que va suposar, durant la Guerra Civil, un enclau d’alt valor per al bàndol republicà. La visita va comptar amb explicacions informatives i de context per a conéixer la importància del Camp d’Aviació i el seu funcionament.

El plat fort de l’esdeveniment va mostrar-se a l’espai cultural Quatre Cantons amb la participació del periodista Joan Barceló, descendent de Vilafamés. Barceló és net de l’enginyer Barceló, mallorquí qui va construir l’avinguda Barceló d’entrada al municipi i va modernitzar la xarxa de vials del poble, substituint l’entrada a Vilafamés que en aquell moment era el carrer Paseo.

Joan Barceló va mostrar documents i apunts conservats del seu avi i la seua família materna, els Matutano, naturals de Vilafamés. En aquestes explicacions va contextualitzar les primeres dècades del segle XX fins a arribar als anys 30 i la II República. Es va abordar l’estructura territorial dels camps de cultius i la societat fonamentalment agrària i ramadera que s’estenia des de Vilafamés fins al Maestrat castellonenc i terolenc. Una mirada al passat per a entendre el camí que ha emprés Vilafamés durant les últimes dècades i els canvis que s’han succeït des d’una òptica molt focalitzada en el poble de la Plana Alta.

Les Jornades de Memòria Històrica han sigut organitzades per l’Ajuntament de Vilafamés i compten amb la col·laboració de les entitats culturals Grup per la Recerca de la Memòria Democràtica de Castelló (GRMDC) i Archivo Guerra y Exilio (AGE).