Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Notícies

Vilafamés dona cavallets de pintura a l’Escola d’Adults de Sedaví

Vilafamés no oblida a les persones damnificades per la DANA d’octubre del 2024. El consistori ha mostrat la solidaritat del poble amb la donació de set cavallets de pintura a les persones usuàries de l’Escola d’Adults de Sedaví, concretament al taller de dibuix. L’alumnat ja els ha estrenat i han pogut crear les primeres pintures.

Aquesta mesura forma part d’una actuació global en solidaritat amb els pobles afectats. En aquest cas, Sedaví ha rebut un paquet d’ajuda amb fins educatius i culturals. De la mateixa manera, la societat de Vilafamés va col·laborar de forma desinteressada amb una acció de recollida de materials necessaris durant els dies més durs posteriors a la DANA. Un camió ple de menjar no perible, material sanitari, roba o ferramenta va eixir amb destí a l’Horta Sud. A la Biblioteca Municipal també es va recollir material escolar per a l’alumnat afectat.

Una altra acció solidària encapçalada per l’Ajuntament de Vilafamés va aconseguir repartir 2.000 racions de menjar cada dos dies cap als habitants dels pobles afectats per la DANA. La mesura, coordinada juntament amb el restaurant Pou de Beca, va oferir subministres i aliments necessaris per a l’ONG World Central Kitchen del xef José Andrés. L’esmaltera Colorobbia va participar amb el finançament dels aliments i el seu transport cap als punts de cuina ubicats en Castelló de la Plana i el Grau de Castelló.

Vilafamés celebra el 12 d’abril una Jornada per la Memòria Històrica

En Vilafamés es celebra una jornada per la Memòria Històrica emmarcada en la commemoració de la II República espanyola que es va proclamar el 14 d’abril del 1931. L’esdeveniment, que tindrà lloc el dissabte 12 d’abril a la vesprada, està organitzat per l’Ajuntament de Vilafamés i compta amb la col·laboració de les entitats culturals Grup per la Recerca de la Memòria Democràtica de Castelló (GRMDC) i Archivo Guerra y Exilio (AGE).

El programa començarà amb la tradicional visita al Camp d’aviació 442 de Vilafamés. A les 15.30h es durà a terme la sessió on es podrà apreciar les velles instal·lacions d’un camp que va tindre intensa activitat i que s’ha recuperat per a difondre i divulgar la història més recent de Vilafamés.

Una vegada finalitzada la visita, el protagonisme de la jornada es trasllada al centre cultural Quatre Cantons amb la ponència de Juan Barceló, descendent de Vilafamés. El seu avi, Juan Barceló, qui era un enginyer mallorquí, es va dedicar a construir xarxa de carretera a la província de Castelló durant les primeres dècades del segle XX. A Vilafamés, concretament, va construir l’actual avinguda Barceló, que va suposar la nova entrada i eixida al poble substituint l’antic carrer Paseo. La seua àvia, Maria Matutano, formava part de la família Matutano, propietària de l’actual Casa Matutano on hi ha un jaciment arqueològic pertanyent al Paleolític Superior, entre 14.000 i 11.500 anys d’antiguitat.

Joan Barceló conserva quaderns i memòries escrites pel seu avi que documenten la societat i economia agrícola de principis de segle XX. Concretament en Vilafamés, on s’analitza com s’estructura la propietat de les terres, el repartiment del treball entre els jornalers i com era el conreu de les explotacions agrícoles i ramaderes. En aquella època, i fins a finals del mateix segle, el sector predominant en Vilafamés. Una radiografia molt concreta i precisa de com funciona el poble agrícola i, especialment, durant els anys de la II República.

Vilafamés gaudeix d’un Sant Miquel massiu

La festivitat de Sant Miquel ha deixat imatges per a la posteritat. Tradició i festa en un cap de setmana marcat per la massiva participació, especialment en la visita a l’ermita de Sant Miquel el diumenge al matí. Al llarg de quatre dies s’han celebrat actes en honor al patró del poble així com jornades taurines al recinte taurí de la plaça la Font. Així doncs, el programa festiu es va iniciar el divendres de nit amb el primer bou embolat i posterior espectacle musical al poliesportiu municipal l’Estepar organitzat pels Kintos 2024.

El dia més esperat fou el diumenge, quan centenars de persones van pujar fins a l’ermitori situat en el Paratge Natural Municipal Sant Miquel. Els habituals tocs de campana van repicar al llarg de tot el matí, mentre que de vesprada van continuar les lloes al patró. La processó de la Trobada va posar el punt final al diumenge, en un acte marcat per l’emotiu silenci guardat davant la Roca Grossa i l’acompanyament musical de la banda de música La Lira de Vilafamés.

Les jornades taurines, iniciades el divendres, van continuar el dissabte de matí amb una ‘entrada’ pel recorregut habitual i la prova de vaques. A la vesprada, el moment esperat fou la desencaixonada d’un bou cerril que a la nit també es va embolar. En dilluns es va mantindre el mateix guió amb festejos taurins de matí i vesprada, amb xocolatada inclosa per a tot el veïnat amb la col·laboració de l’associació de Dones local. De la mateixa manera, el dilluns es va dur a terme el XV Tast de Vins Tradicionals pel matí.

La programació de Sant Miquel ha sigut organitzada per l’Ajuntament de Vilafamés amb l’ajuda de l’associació Amics de l’Ermita de Sant Miquel, la Comissió de Festes, els Kintos 2024 i la participació de la Banda de Música La Lira de Vilafamés, l’associació de Dones de Vilafamés, la parròquia local i la Confraria Crist de la Sang.

Augmenta la inversió en el MACVAC de Vilafamés

El Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni (MACVAC) de Vilafamés és un dels referents culturals i artístics del territori autonòmic i nacional. Aquesta consideració creix tenint en compte les xifres de visitants que augmenten any rere any i les propostes artístiques i educatives que naixen en les dependències de l’entitat museística. En aquest context de creixement, també ho fa la inversió en un dels museus amb més rellevància del territori valencià i estatal.

L’Ajuntament de Vilafamés ha augmentat la inversió destinada al MACVAC fins a arribar als 50.000 euros. Una xifra que cal sumar a l’ajuda de 60.000 euros que la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana ha renovat un altre any fruit de l’estreta col·laboració i fortes relacions institucionals entre l’administració autonòmica i la de Vilafamés. De la mateixa manera, la Diputació de Castelló manté la inversió de 90.000 euros en el MACVAC, mostra de l’aposta local, provincial i autonòmica per una entitat referent en l’ecosistema artístic nacional.

El president del MACVAC, Raül Forcadell, i el director-gerent del museu, Joan Feliu, van mantindre una reunió al Monestir de Sant Miquel dels Reis de València amb la Direcció General de Patrimoni Cultural, on es va reivindicar la posició i el paper fonamental que ocupa el museu com a referent artístic i dinamitzador cultural des de Vilafamés cap al món.

Exposicions com ‘Henri Matisse: Dessins, themes et variations’ (disponible fins al 13 de maig), la dinamització continua de la sala 30 de l’Aeroport de Castelló o l’última presentació del llibre ‘Fernando Zóbel. Las razones de la belleza’ simbolitzen la mirada universal del MACVAC i la projecció nacional i internacional consolidada.

El MACVAC de Vilafamés enceta una nova etapa en 2025: la doctora Sofia Barrón és la nova Directora Artística. Sofia Barrón coordinarà la Junta del Museu en suport i assessorament a la Direcció-Gerència que ostenta Joan Feliu, i serà la responsable d’elaborar la proposta de projecte de gestió artística del Museu, la programació anual d’activitats i exposicions, la política de conservació o restauració, la promoció de donacions, cessions o depòsits, l’adopció de convenis o acords de col·laboració i, en definitiva, vetlarà pel compliment dels fins del Museu i, en particular, per l’exhibició permanent al públic de l’obra artística.

Vilafamés obri l’oficina de Transició Ecològica

Vilafamés compta amb un nou servei d’atenció ciutadana: l’oficina de Transició Ecològica. La iniciativa està encapçalada per la regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Vilafamés amb la col·laboració del servei d’educació ambiental de la Diputació de Castelló.

El punt recentment estrenat té l’objectiu d’assessorar i ajudar en tots els dubtes i problemes del veïnat. D’aquesta manera, gestions sobre els residus generats als domicilis o consultes sobre ús i consum d’aigua i energia es podran plantejar. Funcionarà el tercer divendres de cada mes en horari de 10h a 13h en el local dels Joves, a la plaça Germanes Mas.

L’oficina de Transició Ecològica es suma a les iniciatives mediambientals creades per l’Ajuntament de Vilafamés durant els últims mesos, com el nou Pla de Residus Local que es troba en fase de redacció.

Abel Ibáñez, nou alcalde de Vilafamés

Abel Ibáñez ha pres possessió aquest mateix matí del càrrec d’alcalde de Vilafamés. Així, Ibáñez succeeix a Ana Andrada en l’alcaldia després d’un pacte assolit fins a 2027, que es va prendre una vegada celebrades les passades eleccions municipals en el 2023.

La presa de possessió s’ha realitzat mitjançant un ple extraordinari. Ibáñez liderarà el govern local fins al 2027 en la qual és la seua tercera experiència al capdavant del consistori.

El MACVAC acull la presentació del llibre ‘Fernando Zóbel. Las razones de la belleza’

Fernando Zóbel a la casa d’Aguilera Cerni. Dos de les figures imprescindibles en el segle XX de l’art espanyol es tornen a unir a partir de la presentació del llibre ‘Fernando Zóbel: Las razones de la belleza’ que serà presentat en les instal·lacions del MACVAC el dissabte que ve 22 de març a les 12h.

La presentació del llibre comptarà amb l’especial participació dels autors: el teòric i crític d’art Alfonso de la Torre al costat del compositor i artista visual Joan Gómez Alemany. L’editor, Josep Lluís Galiana, també formarà part de l’acte. Gómez i de la Torre han tret a la llum una publicació que arreplega diversos textos escrits per Alfonso de la Torre (Madrid, 1960), que han sigut editats al llarg de les últimes quatre dècades. D’altra banda, a aquests li precedeix un llarg text inèdit de Joan Gómez Alemany (València, 1990), que introdueix els escrits anteriors i principalment aporta un enfocament original des de la música a l’obra de Zóbel, un tema poc tractat en la seua bibliografia.

En aquest sentit, cal destacar que Alfonso de la Torre és un dels màxims especialistes en Zóbel, sent autor del seu Catàleg Raonat, presentat en 2023 en el Museu Nacional del Prado. A més, en ser comissari de nombroses exposicions, crític d’art i un dels més destacats especialistes en el món de l’abstracció espanyola, en els seus escrits tracta molts temes des de diversos formats, que van de l’assaig a la poesia, incloent-hi l’entrevista. De la mateixa manera, recentment ha sigut nomenat fill predilecte de Cuenca a causa del seu infatigable treball per encimbellar l’obra de Zóbel en tots els seus aspectes i, sobretot, el llegat del Museu d’Art Abstracte de Cuenca.

Zóbel (1924-1984) i Aguilera (1920-2005) són un binomi del qual es desprenen dos dels projectes més originals i històrics de l’art contemporani espanyol: el Museu d’Art Abstracte de Cuenca, ideat pel reconegut artista espanyol nascut a Manila en el 1966; i el Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni, fundat pel crític valencià en 1969.

Pel que respecta a l’obra publicada, es tracta d’una creació pionera que aborda la figura transcendental de Fernando Zóbel des de la investigació pluridisciplinària. La reconeguda faceta de pintor es complementa i explora amb l’escriptura literària, la creació literària i cinematogràfica, la fotografia o el col·leccionisme. D’altra banda, de la Torre i Gómez han triat un format que combina dues visions complementàries i alhora diferents, a l’ésser de generacions i procedències distintes. Enfocaments que s’entrellacen en un diàleg en el qual destaca la profunda bibliografia, imatges (algunes inèdites), pintures o fotogrames. El seu format, dividit en apartats independents, ho fa versàtil i apte per a una lectura no lineal, donant com a resultat un llibre summament atractiu per a tots els públics, tant especialistes com per a aficionats.

L’obra ha sigut publicada pel segell editorial valencià EdictOràlia Llibres i Publicacions en estreta col·laboració amb la Diputació de Cuenca, a través de la Fundació Antonio Pérez.

Tot preparat en Vilafamés per a les festes de Sant Miquel

En honor al patró local, Sant Miquel, en Vilafamés es celebraran les tradicionals festes amb una completa agenda de quatre dies on destaca la visita en romeria a l’ermita de Sant Miquel que es durà a terme el quart diumenge de quaresma. Veïns, veïnes i visitants podran gaudir d’esdeveniments musicals, activitats per a totes les edats o festejos taurins des del divendres 28 fins al dilluns 31 de març.

El divendres a la nit començarà oficialment la programació amb l’embolada d’un bou de la ramaderia local Jaime Tàrrega. Una vegada finalitzat, els Kintos 2024 patrocinen el gran esdeveniment musical del cap de setmana en el poliesportiu municipal l’Estepar.

El dissabte tornarà a ser dia de bous: a les 12h hi haurà entrada d’animals pel recorregut habitual del carrer Sant Antoni fins al recinte taurí de la Plaça la Font, amb posterior prova d’animals de la ramaderia Tàrrega i dinar popular de tombet a la Plaça la Tanca. Per la vesprada reprendrà la jornada taurina amb desencaixonada d’un bou feréstec a les 18.30h de la ramaderia Ángel Gómez Núñez. El mateix bou serà exhibit de nit en una embolada que començarà a les 23h.

El dia gran de la festivitat es celebrarà en diumenge. Vilafamés retrà honors al seu patró amb una romeria que eixirà de Vilafamés a les 8h en direcció a l’ermitori de Sant Miquel, passant per ubicacions clau com la Cova Santa, la Pedra Santana o la capelleta del Sant Micalet. L’ermitori, ubicat en el cor del paratge natural municipal Sant Miquel d’elevat interés ambiental i paisatgístic, rebrà a centenars de persones en un escenari que es transforma amb espais on menjar i adquirir productes.

Els honors al patró continuaran durant la vesprada del diumenge. En primer lloc, xiquets i xiquetes recitaran les tradicionals lloes al Sant. Mentre que a les 20.30h es durà a terme la multitudinària processó de la Trobada, característica pel moment quan es guarda silenci absolut davant la Roca Grossa.

Ja en dilluns, festa local, xiquets i xiquetes podran gaudir en un parc infantil a la plaça Germanes Mas. A la vegada, durant el matí es celebrarà el XV Tast de Vins Tradicionals amb la participació de veïns i veïnes que encara avui en dia conserven la tradició de fer el seu propi vi. Les jornades taurines reprendran durant el matí i la vesprada.

La programació de les festes de Sant Miquel han sigut organitzades per l’Ajuntament de Vilafamés amb l’estreta col·laboració de l’associació Amics de l’Ermita de Sant Miquel i la Comissió de Festes.

El MACVAC i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana reforcen la seua col·laboració

El Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) ha mantingut una reunió amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de renovar i enfortir les relacions institucionals i ampliar les vies de col·laboració.

La trobada ha tingut lloc al Monestir de Sant Miquel dels Reis de València i ha comptat amb la presència del president del MACVAC, Raül Forcadell, i el director-gerent del museu, Joan Feliu, juntament amb la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, així com altres tècnics de l’administració autonòmica. Durant la reunió, s’ha posat en relleu el paper fonamental del MACVAC com a referent artístic i cultural a la Comunitat Valenciana i més enllà de les seues fronteres.

Totes dues parts han expressat la voluntat de reforçar encara més els vincles existents i establir una col·laboració més estreta, en benefici de la promoció i difusió del patrimoni artístic contemporani. Aquesta sinergia permetrà impulsar noves iniciatives que consolidaran el MACVAC com un espai clau per a la cultura i l’art contemporani.

Amb aquest compromís, el museu i la Generalitat Valenciana refermen la seua aposta per la cultura com a motor de desenvolupament i projecció del territori.

Èxit absolut en el I Open Infantil d’escacs de Vilafamés

57 xiquets i xiquetes van participar en el I Open Infantil d’escacs celebrat en la història de Vilafamés. Un esdeveniment marcat per una altíssima presència de joves que van gaudir durant tot un matí a l’espai cultural Quatre Cantons del municipi, condicionat per a coordinar diferents partides al mateix temps. El campionat és vàlid per al Circuit Base de la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana.

El Club d’Escacs Alcalà-Alcossebre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafamés, ha sigut l’organitzador d’un torneig que, donat l’èxit d’assistència, continuarà durant els pròxims anys en el municipi. A més, el torneig ha comptat amb la decisiva participació del veí Pablo Juan Verdoy, director del campionat. Un altre veí, Nel·lo Gifré Forcadell, va aconseguir la segona posició en la categoria sub-14.

El gran protagonista del matí fou Carlos Roche, arribat des de Castelló de la Plana, en vèncer el I Open Infantil de Vilafamés. En el podi va estar acompanyat per Alex Climent i Gerard Grangel, ambdós de Castelló de la Plana i classificats en segona i tercera posició respectivament.

L’Ajuntament de Vilafamés continua treballant per difondre i incentivar els escacs entre tots els segments de la població, especialment els més joves. A més d’aquest gran torneig, en el municipi s’han organitzat altres campionats com una jornada en el marc del II Circuit d’Escacs Azahar celebrat en el mes d’octubre del 2024; o el I Torneig Internacional d’Escacs de Vilafamés amb desenes de participants. A més, en la Biblioteca Municipal es va posar a disposició del veïnat 10 taulers per jugar i millorar de forma lliure.