Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vilafamés posa en valor l’antic camp d’aviació de la guerra civil i amplia la seua oferta turística

Vilafamés ha oficialitzat aquest matí la recuperació de la memòria de l’antic camp d’aviació que es va construir l’any 1937 per a donar servei a l’aviació durant la guerra civil espanyola, amb la inauguració d’un museu a l’aire lliure d’11.000 metres quadrats en els quals es podran visitar diferents espais i enclavaments d’aquell vell aeròdrom que han sigut restaurats. Una recreació històrica, en forma de museu vivent, amb pilots de la legió còndor alemanya i de l’aviació republicana en la que han participat més de 30 persones arribades de València i Barcelona ha sigut el punt de partida d’un acte en el que s’ha homenatjat tant als veïns que van participar en la construcció i manteniment del camp d’aviació, com als pilots que van utilitzar les instal·lacions, i també totes les persones involucrades en la guerra civil a Vilafamés.

Durant l’apertura d’aquest espai denominat ‘442.Camp d’Aviació de Vilafamés’ com a nou recurs turístic també estava prevista com un dels atractius principals el vol d’exhibició de un avió Bücker, concretament un Jungmann Bü-131, un aparell alemany utilitzat durant la guerra civil, però les condicions climatològiques a Alacant, d’on havia d’eixir, ho han impedit. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, i de la resta de la corporació municipal, a més del subdelegat del Ministeri de Defensa a Castelló, Javier Ferrer, de diversos alcaldes dels municipis de la comarca, i també de José Albelda, arqueòleg responsable dels treballs de restauració del Camp d’Aviació.

En el seu discurs, Abel Ibáñez ha valorat de forma positiva la posada en marxa d’aquest projecte impulsat des de l’Ajuntament i ha incidit en “que serà un eix fonamental per a l’ampliació i la diversificació de l’oferta turística de Vilafamés”. Al mateix temps, el primer edil ha agraït a totes les persones que han participat en el projecte, la seua dedicació, cosa que ha fet possible la seua apertura. José Albelda, en la seua intervenció, ha incidit en que “aquest museu a l’aire lliure és, a més d’un recurs turístic, un recurs cultural, históric i pedagògic”, al temps que ha assenyalat que “era una obligació impulsar esta acció per a homenatjar a totes les persones de la localitat que es van implicar en la construcció del camp d’aviació”.

A partir d’ara els visitants d’aquest espai podran descobrir espais com l’antiga torre de telecomunicacions de l’aeròdrom, el refugi antiaeri de l’Estat Major del Camp, les cuines per al personal, 200 metres de trinxeres transitables, un polvorí, els perfils d’un pilot i un Polikarpov I-15 “Xato” a escala real i una pedra homenatge, entre d’altres coses. Un dels vestigis més interessants, segons el arqueòleg que ha coordinat els treballs de restauració i recuperació, José Albelda, és el refugi antiaeri per a l’Estat Major, que està situat junt a la zona de barracons. Segons els documents investigats, a l’aeròdrom se van instal·lar fins a 16 barracons, 14 d’ells de fusta i dos d’obra, sent un d’ells destinat per a la cuina.

Els treballs de recuperació també han inclòs la instal·lació de panells interpretatius en totes les estructures recuperades, segons ha explicat el regidor de Turisme, Lluís Torlá. Aquestos panells tindran la informació en tres idiomes, fotografies, a més de comptar amb servici d’audioguia i codis QR. Torlá, assenyala que “aquest antic aeròdrom és l’únic recurs turístic d’aquestes característiques que hi ha actualment a les comarques de Castelló”. Un projecte impulsat per l’Ajuntament i finançat per la Generalitat Valenciana i Memòria Històrica.

Les activitats que s’han realitzat al Camp d’Aviació s’han complementat amb tot un programa d’actes que han tingut lloc a Vilafamés. A la plaça de la Font s’ha instal·lat una carpa amb ambientació militar de l’època, mentre que a la sala Quatre Cantons s’ha inaugurat una completa exposició amb divers material militar. També a la mateixa sala, per la vesprada, s’ha presentat un avanç del documental realitzat sobre el camp d’aviació per part de Miguel Lobera i Gabriel Ahís, i també el llibre ‘¡Objetivo Levante!, coordinat per Carlos Mallench, Blas Vicente, els quals també han efectuat una introducció al llibre sobre l’aeròdrom de Vilafamés, que estan elaborant junt a Josep Joan Miralles.