Vicent Marzà destaca l’aposta de la Generalitat per la recuperació del patrimoni històric de Vilafamés
l conseller d’Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, ha participat en la inauguració de les II Jornades sobre el Patrimoni que ha tingut lloc a Vilafamés i que versen sobre la riquesa arqueològica existent al terme de la localitat. Marzà ha destacat durant la seua intervenció l’aposta decidida que està portant a terme la Conselleria de Cultura per la recuperació del patrimoni històric de Vilafamés i també dels valencians i valencianes.
En el mateix acte, el regidor de Cultura de Vilafamés, Longi Gil, ha fet balanç de les accions que ha realitzat l’Ajuntament envers el patrimoni històric de la localitat durant els últims quatre anys. En aquest sentit, i com a conclusió de les gestions de millora i visibilització, Gil ha afirmat que “a Vilafamés podem mostrar tota l’evolució humana des del Paleolític fins al món contemporani, sense eixir del terme municipal i això vol dir que Vilafamés és un llibre obert d’història i prehistòria”.
Durant la jornada inaugural, en la qual també ha participat l’alcalde, Abel Ibáñez, ha tingut lloc la presentació del llibre “Iconologia d’unes pintures rupestres”, un treball de recerca sobre les pintures prehistòriques de Vilafamés, obra del pintor Amat Bellés. L’acte ha comptat amb les intervencions del catedràtic de Geografia de la Universitat de València, Joan Mateu, de la directora del Museu de Vilafamés, Rosalia Torrent, i de l’arqueòleg Xavier Allepuz. Per a tancar l’acte s’ha projectat el vídeo “A Vilafamés, la pedra parla”, obra de de Longi Gil que recull diferents opinions sobre la influència de la creació del Museu d’Art Contemporani en la recuperació del nucli històric de la vila.
Les jornades tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni arqueològic de la localitat des de una perspectiva actual, i per a això compta amb la participació de diversos experts i investigadors en arqueologia com Dídac Roman Monroig, de la Universitat Jaume I, Inés Domingo Sanz, del ICREA i la Universitat de Barcelona, Gustau Aguilella i Arzo, del Servei d’Investigacions arqueològiques i Prehistòriques, i dels arqueòlegs, Carme Barrachina Monferrer i Maria Dolors Llorens Cabedo i, Joaquín Alfonso Llorens.
Demà diumenge tindran lloc diversos tallers didàctics sobre arqueologia per a xiquets i xiquetes, que dirigirà José Caño, de l’Àrea de Didàctica del Museu de Belles Arts de Castelló.