L’Ajuntament de Vilafamés inicia demà les obres de recuperació de l’antic camp d’aviació de la localitat, el qual es va utilitzar durant la guerra civil espanyola, amb l’objectiu de convertir-lo en un nou actiu turístic per a la localitat. Els treballs tenen com a principal meta la recuperació de les diferents àrees de la infraestructura, com són el refugi antiaeri, les trinxeres, els refugis ximples, la torre de transformació, entre d’altres.

Aquesta part del projecte té un pressupost de 68.000 euros i també inclou la instal·lació de panells interpretatius en totes les estructures que se recuperaran, segons explica el regidor de turisme, Lluís Torlà. Aquestos panells tindran la informació en tres idiomes, fotografies, a més de comptar amb servici d’audioguia i codis QR. El coordinador dels treballs, en els que també hi haurà una ruta marcada, serà l’arqueòleg José Albelda.

La resta del pressupost, fins arribar a 80.000 euros que costarà posar en marxa aquest projecte, finançat per la Generalitat Valenciana, s’invertiran en la realització d’un documental sobre el Camp d’Aviació i l’edició d’un llibre. En el cas del treball audiovisual, del qual ja s’estan gravant diverses imatges a Catalunya i Vilafamés, els responsables seran Javier Hernández i Gabriel Ahís, mentre que els coordinadors del llibre són Carlos Mallench, Blas Vicente i Josep Joan Miralles.

Torlà assegura que amb aquesta iniciativa “Vilafamés comptarà amb un recurs turístic únic i singular a les comarques de Castelló, ja que en l’actualitat no hi ha cap d’aquest tipus”.

Jornada de voluntariat

Un altra part del projecte és la creació d’una pàgina a la xarxa social Facebook, 442.Camp d’aviació de Vilafamés’, amb l’objectiu de buscar la col·laboració de totes les persones interessades en el projecte, i que puguen aportar qualsevol informació sobre l’aeròdrom de Vilafamés, i a més, apropar els projectes de l’Ajuntament als veïns de la localitat. En eixe sentit, el regidor de Turisme assegura que “es vol aconseguir que siga un projecte col·laboratiu i participatiu”, i per aquesta raó s’ha programat una jornada de voluntariat per al pròxim 23 de setembre, en el que tot el món que vulga, pot participar i col·laborar en els treballs arqueològics que s’estan portant a terme per a posar en valor aquest espai.