Els carrers de Vilafamés adopten aquest cap de setmana una fesomia que trasllade els visitants a principis del segle XX. L’olor a cànem, l’aroma dels bunyols i ‘figues albardaes’ o l’essència del sabó fet a mà són part dels ingredients de la Mostra de la Vida Tradicional Vilafamés 1900, que juntament amb les recreacions d’oficis i ambientacions de costums i tradicions donen a conèixer una forma de vida rural que el temps i els canvis introduïts a la societat han anat desgastant.

Vora 300 persones donen vida als diferent personatges que conformaven la societat de l’època i que durant avui dissabte i demà diumenge convertiran el nucli antic en l’escenari perfecte per albergar aquesta representació que s’ha obert amb la crida de l’alguatzil, que ha tingut lloc junt a la parada del Safareig. Allí, diferents membres de la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, Abel Ibáñez, i altres càrrecs com el portaveu del PSPV a la Diputació, Santiago Pérez, la diputada autonòmica de Compromís, Belen Bachero, membres de l’executiva provincial del PSPV, i la reina de les festes de Vilafamés i la seua cort d’honor, han iniciat el recorregut per diferents punts de la Mostra.

El ritme de la dolçaina i del tabal ha guiat durant tot el trajecte a una comitiva que ha estat acompanyada per part la Guàrdia Civil, el capellà i d’altres personatges que formen part de les recreacions del 1900. Així, una a una s’han visitat les totes les parades i les ambientacions d’aquelles escenes que formen part de la Mostra, entre les que destaquen el forn antic, l’escola, la taverna, la modista, el molí, el barber, la partida de cartes, el ceramista, la bodega, o la parada de figues albardaes i bunyols, en total uns quaranta espais que retraten la societat de principis del segle passat.

Durant tota la jornada s’han portat a terme també diferents recreacions com el ‘trencaperols’ a la plaça de l’Ajuntament, que ha fet gaudir, sobre tot, als més menuts. Paral·lelament, noves escenes com la dels toreros a la capella preparant-se per a la correguda de bous o la dels nuvis per a recrear unes noces, sorprenien a alguns visitants.

 

La música ha sigut la protagonista durant la vesprada, que s’ha iniciat amb un ‘bureo’. Seguidilles, jotes i fandangos marcaven el ritme que ha continuat durant la representació dels balls tradicionals per part del grup la Triciola, que han donat pas a la Ronda dels ‘Quintos’.

La gastronomia, també és una part important de la Mostra i els visitants tenen l’oportunitat de provar la pastisseria tradicional com les orelletes, els prims o els ‘almendraos’, a més de cocs salats, entre d’altres productes. Durant la primera jornada han sigut milers les persones que s’han apropat a Vilafamés, arribats de diferents parts de les comarques de Castelló i també d’altres punts, com València, Alaquàs o Almeria, utilitzant, molts d’ells, el trenent del 1900 que porta els visitants des de la part baixa de la població fins el nucli antic.

L’alcalde, Abel Ibáñez, s’ha mostrat content i satisfet per com s’ha desenvolupat i per com ha sigut acollida la Mostra per part de visitants, veïns i veïnes”. A més, Ibáñez ha explicat que el 1900 és ja “tot un referent cultural a les comarques de Castelló”. També s’ha de dir que la novetat d’enguany, el ‘photocall’ ha sigut un dels punts més visitats pels assistents i participants en aquesta recreació de la vida tradicional.

Demà diumenge tindrà lloc la segona i última jornada del 1900 i en la qual els visitants podran vore també la recreació de la processó de Sant Miquel, amb la qual es posarà fi a les activitats.