Vilafamés ha donat a conèixer a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) un nou recurs turístic que s’uneix a la riquesa patrimonial i cultural amb la que compta la població. Es tracta de l’antic camp d’aviació, que va ser construït l’any 1937 per a ser utilitzat durant la Guerra Civil Espanyola i que després dels treballs de recuperació i de restauració de les diferents àrees i infraestructures serà inaugurat el pròxim dia 3 de febrer com un museu a l’aire lliure.

El regidor de Turisme, Lluís Torlà, explica que “amb la posada en marxa d’aquest nou espai, Vilafamés amplia i diversifica la seua oferta turística” al mateix temps que recorda que “aquest antic aeròdrom és l’únic recurs turístic d’aquestes característiques a les comarques de Castelló”. Els visitants podran recórrer 11.000 metres quadrats en els que descobriran la antiga torre de telecomunicacions del aeròdrom, el refugi antiaeri de l’Estat Major del camp, les cuines per al personal, 200 metres de trinxeres transitables, un refugi elemental, un polvorí, els perfils d’un pilot i un Polikarpov I-15 “Xato” a escala real i una pedra homenatge, entre d’altres coses.

Torlà assenyala aquest recurs servirà “per a conèixer part de la història local relacionada amb la Guerra Civil i pararà compte, sobretot, del que se va anomenar “guerra aèria”. L’edil ha recordat que ja es porta temps treballant en aquest projecte, finançat per la Generalitat Valenciana i Memòria Històrica i impulsat per l’Ajuntament, i que en els darrers mesos els treballs dirigits per l’arqueòleg José Albelda s’han centrat en excavacions i prospeccions arqueològiques en les quals es va trobar una gran varietat de materials relacionats amb la Guerra Civil i l´ús de l´aeròdrom.

 

El projecte inclou la instal·lació de panells interpretatius en totes les estructures recuperades, amb informació en cinc idiomes, fotografies, a més de comptar amb servici d’audioguia i codis QR. Una part del pressupost s’ha invertit en la realització d’un documental sobre el Camp d’Aviació i l’edició d’un llibre. En el cas del treball audiovisual, els responsables són Miguel Lobera i Gabriel Ahís, mentre que els coordinadors del llibre són Carlos Mallench, Blas Vicente i Josep Joan Miralles.