Vilafamés ha participat en la “I Jornada sobre Turisme, Innovació i Medi ambient en l’Espanya Rural” que ha tingut lloc en el Senat i que ha sigut organitzada per la Asociación Pueblos más Bonitos de España. Una trobada que ha servit “per a reclamar a l’administració central que revise l’aportació que realitza als xicotets municipis turístics i a les zones rurals i per a reivindicar un millor finançament”, segons explica l’alcalde de la localitat, Abel Ibáñez, qui ha estat present en la Cambra baixa, acompanyat pel regidor de Turisme de Vilafamés, Lluís Torlá.

El primer edil de la localitat ha explicat que una de les conclusions de les jornades també va ser “la necessitat de realitzar canvis fiscals com la reducció d’impostos per a les empreses que vulguen instal·lar-se a l’interior, circumstància que ajudaria a promoure i potenciar el desenvolupament del turisme, a fomentar l’ocupació en aquests municipis i a mantenir la població”, al mateix temps que també s’ha instat als representants governamentals a “afavorir l’execució d’infraestructures”, conclou.

Però la jornada no solament ha servit per a tractar el tema del finançament, sinó que també s’ha debatut sobre el fenomen de la despoblació; l’evolució i el futur del turisme rural i cultural; la revitalització dels nuclis històrics rurals; i la innovació en el mitjà rural a partir de l’agricultura, xarxes i energies netes.

En les diferents taules de debat han intervingut diversos representants del Govern central, i universitats que han pres bona nota de les conclusions extretes de la jornada, en la qual han participat representants dels 57 Pobles més Bonics d’Espanya i també membres de governs autonòmics. L’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, ha agraït la participació de la directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete, qui ha volgut mostrar el seu suport als municipis de la Comunitat Valenciana en aquesta trobada.