L’olleta de Vilafamés s’ha convertit en un dels símbols de les XVI Jornades Gastronòmiques, que enguany es portaran a terme els dies 6, 8 i 9 de desembre. Serà el dissabte dia 8 després del migdia quan es repartiran vora 100 racions d’aquesta tradicional recepta de la localitat que, com cada any, serà elaborada pel col·lectiu de les Mestresses de Casa.

Els tast i degustació de l’olleta és un dels actes més esperats per part del públic assistent a aquest esdeveniment gastronòmic, que té com a objectiu posar en valor els productes de Vilafamés i, al mateix temps, la cuina de proximitat i els productors de la zona. Les Mestresses de Casa prepararan de forma tradicional, aquesta recepta, amb cura i tots els sentits, per a que el dissabte els visitants de la carpa que hi haurà instal·lada a la plaça de la Font, puguen degustar-la en platerets de fang.

La col·laboració de les Mestresses de Casa amb les Jornades Gastronòmiques no acaba ací, ja que el diumenge també realitzaran una demostració de com se elaboren diversos dolços típics de la rebosteria local com ‘almendraos’, ‘cristines’ o pastissos de boniato. Precisament eixa línia, la de impulsar el producte de proximitat i local, s’ha dissenyat la programació d’enguany de les Jornades Gastronòmiques, segons explica el regidor de turisme, Lluís Torlá, on destaquen les demostracions culinàries de cuiners amb talent com Nicolás Barrera, de Pou de Beca Allotjaments & Restaurant, i Modesto Fabregat, de Taula d’Irta.

Els productes i productors autòctons també seran els protagonistes dels diferents tastos que s’han programat per a les Jornades Gastronòmiques, com per exemple el tast de patés i olis de la Oleícola del Penyagolosa Cooperativa Comarcal (Cabanes-Vilafamés), el tast del cava Magnanimus de Mayo García, el de cervesa artesanal de Castelló Beer Factory, i el tast de mel de Apícola Trilles.