Vilafamés va commemorar la diada del Nou d’Octubre, el passat cap de setmana, amb una trobada de grups de danses de la comarca que va començar amb un cercavila que va recórrer diferents carrers de la localitat. En l’acte van participar el Grup de Danses El Peiró de la Pobla Tornesa, la secció infantil del Grup de Danses El Cremaller de Benicàssim, i el Grup de Danses La Triciola de l’Associació Cultural La Roca de Vilafamés.

La plaça Ferrer Forns va ser l’escenari d’una vesprada en la qual els col·lectius participants van interpretar peces musicals i balls tradicionals d’arreu de les comarques valencianes, alguns d’ells, recuperats recentment pels mateixos grups de danses, com el Ball de l’Anguila, o les jotes, fandangos i seguidilles de les diferents partides de Vilafamés.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Longi Gil, ha explicat que “les músiques i els balls que s’han recuperat i que interpreten els nostres grups, encara que són tradicionals, es presenten també com una opció de futur amb la mateixa funció d’entreteniment i de relació social que han tingut en temps passat”. En aquest sentit, l’edil va afegir que “aquesta commemoració de la festa fundacional del País Valencià després de huit segles, ens ha de servir també per a mirar al futur”.