Els veïns de Vilafamés ja preparen la XV edició de “Vilafamés 1900”, la mostra de la vida tradicional que transforma la localitat i la trasllada a principis del segle XX, la qual se celebrarà els dies 28 i 29 d’abril. Escenes com la Ronda dels ‘Quintos’, les noces, el velatori, els jocs infantils o la processó de Sant Miquel, entre d’altres, ompliran els carrers de la població, en una edició que afegeix a la seua programació un bureo i el personatge del cec, que recorrerà els diferents indrets de la vila recitant “L’Auca de la Carta Pobla” i altres històries de la població.

A més, diferents edificis públics i vivendes privades de la localitat acolliran quasi quaranta recreacions permanents d’oficis i de costums, tal i com es desenvolupaven a l’època, com són el barber, el metge, l’escola, la modista, fer sabó o el molí de l’oli, que estaran obertes durant els dos dies en els quals tindrà lloc l’esdeveniment. Al mateix temps, els visitants podran gaudir d’una àmplia exposició de reliquiaris que es realitzarà a l’esglèsia parroquial de l’Assumpció.

Veïns i col·lectius de la població seran els protagonistes d’un esdeveniment en el qual l’ambientació dels espais públics recorden l’esperit d’un època passada i en el qual la gastronomia també forma part de la programació, ja que es recrearà l’elaboració de pa al forn medieval, a més de cuinar els dolços i productes típics de la localitat.

L’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, explica que “la celebració de 1900 suposa un bon aparador per a la localitat, tant a nivell turístic com cultural”, i assenyala que “també és un incentiu per a l’economia local”.