– El projecte està format per una sèrie documental de 10 vídeos que aborden algunes de les figures més importants en la creació del MACVAC als anys 70

‘La Ruta dels Artistes’ és la nova proposta cultural i turística creada a Vilafamés a partir de 10 vídeos que tracten algunes de les figures més importants en la formació del Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni (MACVAC). La proposta analitza la creació del Museu a finals dels anys 60 i la reconstrucció del nucli antic que se’n deriva de l’arribada d’artistes i personalitats relacionades amb el món de l’art.

Els protagonistes dels 10 vídeos són: Vicent Aguilera Cerni, crític internacional i fundador del MACVAC; i els artistes Gabriel Cantalapiedra, Progreso, Nassio Bayarri, Uiso Alemany, Beatriz Guttmann, Hernàndez Mompó, Joaquim Michavila, Miranda d’Amico, Agustín de Celis, Teresa Eguibar i Lorenzo Frechilla. En la sèrie documental apareixen més de 30 fonts que expliquen i contextualitzen aquell moment, encapçalat per Vicent Aguilera Cerni. Les veus donen testimonis de l’obra dels artistes i del seu pas per Vilafamés. Així doncs, l’escultor Nassio Bayarri -qui va faltar a principis d’any-, l’escultora Miranda d’Amico, el pintor Agustín de Celis i el pintor Uiso Alemany participen en el documental.

En la dècada dels anys 70, l’efecte de l’arribada d’Aguilera Cerni a Vilafamés va ser la reconstrucció arquitectònica d’una gran part de les cases del barri antic. Els i les pintores i escultores arribades de tota part d’Espanya van començar a residir a Vilafamés, formant un vincle directe entre l’art contemporani i el municipi. Vilafamés es va convertir en una de les seus més importants de l’avantguarda artística espanyola, amb una fórmula pionera en la que els i les artistes formaven part del Museu i creaven una experiència de vida al voltant d’ell.

Dins de les mateixes peces es tracten temes com les I Jornades Internacionals de Crítics d’Art que es van organitzar a Vilafamés i Benicàssim als anys 80 o la creació del col·legi ‘Rinconet’ com una experiència pionera en Espanya en el tracte de persones amb diversitat funcional, entre altres. La sèrie es podrà veure lliurement per Youtube.