‘Vilafamés 1900. Mostra de la Vida Tradicional’ ha tancat avui la seua XV edició confirmant un any més que l’oferta cultural i patrimonial és un dels motors del sector turístic de la localitat de la Plana Alta. Més de 10.000 persones s’han acostat durant el cap de setmana a Vilafamés on han pogut gaudir en família de les diferents activitats organitzades al voltant d’aquesta iniciativa, que avui ha visitat una delegació de l’Ajuntament d’Amposta, per a observar com s’organitza i es porta a terme.

L’assistència de visitants ha sigut major avui diumenge, una vegada desapareguda l’amenaça de pluja, en un dia en el qual la representació de les noces i la correguda de bous han sigut dos dels actes més seguits, junt als balls tradicionals. El ‘trenet 1900’ ha facilitat l’accés dels turistes des de la zona d’aparcament fins el nucli antic durant una jornada en la qual han continuat les recreacions ambientades en el segle passat, les quals han acaparat l’interès del públic. Així, mentre els quintos feien la seua ronda pel nucli antic, el cec ha il·lustrat els visitants amb passatges de l’Auca de la Carta Pobla de Vilafamés. Però, poc a poc, la partida de cartes a la taverna s’acabava, el barber tancava fins la pròxima edició i els xiquets i xiquetes replegaven els jocs de carrer.

El punt i final l’ha posat la processó de Sant Miquel, un dels actes més emotius del cap de setmana. La comitiva, on han participat una gran part dels personatges que han protagonitzat les recreacions, ha eixit des de l’església de la Sang per a arribar fins l’església parroquial de l’Assumpció. L’alcalde, Abel Ibáñez, ha assenyalat que la mostra “ha aconseguit que tots els locals turístics de la població, tant restaurants com hotels o cases rurals posaren el cartell de complet, i inclús han hagut d’ampliar els torns del dinar”. Per al primer edil de Vilafamés, aquest fet ratifica que “la localitat és un dels principals referents turístics de la zona i que fan falta més iniciatives d’aquest tipus per a dinamitzar les comarques d’interior i posar en valor el patrimoni cultural, històric i arquitectònic que tenim”.

L’alcalde ha agraït a “totes les persones que han fet possible una nova edició de Vilafamés 1900, el seu esforç i el seu entusiasme a l’hora de preparar aquest esdeveniment” i assenyala que “ara ja toca pensar en dissenyar la mostra del pròxim any i esperar la crida de l’agutzil per a inaugurar-la”.