– Es tracta d’una formació geològica de gran grandària, més de 2.000 tones, inclosa en rondalles i que mai passa desapercebuda

Vilafamés compta entre els seus carrers i carrerons amb centenars d’històries per descobrir. No obstant això, a plena vista, pujant pel carrer La Font cap al barri antic de la localitat trobem una enorme formació rocosa coneguda com la “Roca Grossa”. I és que el seu nom bé la descriu. Aquesta formació rocosa, d’arenisca per a ser més concrets i d’origen natural, pesa 2.163 tones.

Com va arribar la “Roca Grossa” al seu emplaçament actual no està del tot clar, encara que s’intueix complicat que aquest “monstre” de pedra haja pogut ser desplaçat. Per això, l’opció més possible és que siga el resultat de l’extracció de pedra de la muntanya durant l’època de construcció de l’Església Parroquial.

Sobre la “Roca Grossa” trobem diverses rondalles o supersticions. La primera, encara que siga només per intentar-ho, qualsevol visitant hauria de provar-la. Segons compta la llegenda, l’enorme roca de Vilafamés té el poder de concedir desitjos. Com? Cal tocar la Roca i demanar tres de les coses que més anhelem. Però pot tindre gat amagat. L’imaginari popular narra que la sàvia “Roca Grossa” només concedirà un dels tres desitjos. Així que ja sabeu: si us animeu a temptar a la sort demaneu tres coses que realment vulgueu i a veure quina se us concedeix.

La segona llegenda, més que una llegenda és una anècdota divertida i curiosa. Es diu que fa temps un grup de veïns van fer una aposta gens senzilla: veure quin grup era capaç de baixar la “Roca Grossa” al pla i situar-la als peus de la localitat. El grup intregrat per membres d’aquell antic Vilafamés va patir un entropessó amb la seua corda, que es va partir, i en caure a terra, a causa de la composició de la terra de la zona -fang rogenc-, se’ls va posar el cul de color roig. Un nom que a hores d’ara encara mantenen els habitants de Vilafamés els qui, de sobrenom, són “Cul Roig”.

La tradició oral té una altra versió per al sobrenom dels habitants de la localitat també relacionada amb la “Roca Grossa”. En aquesta versió de la història es conta que els pobladors de Vilafamés van decidir baixar els seus habitatges a la zona plana de la localitat, de nou, usant una corda per a moure-les. En aquesta ocasió, la corda no es va trencar, sinó que en arribar a la zona de la “Roca Grossa”, els portadors van esvarar amb el fang rogenc i van caure a terra. De nou, això va provocar que se’ls posara el cul de color roig, portant de nou al sobrenom de “Cul Rojos” dels veïns i veïnes de Vilafamés.

Siga com siga, la “Roca Grossa” és una formació geològica sorprenent digna de veure i admirar. Tampoc podem oblidar que Vilafamés, en el seu conjunt, és una localitat declarada Bé d’Interés Cultural des de 2005 i que està considerada un dels Pobles Més Bonics d’Espanya.