Vilafamés ha iniciat la digitalització del seu Arxiu Històric, un projecte que es presenta avui en el marc de la XXII edició de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc, aprofitant la conferència ‘Arxius i documents’, que dóna Elena Sánchez, arxivera de l’Ajuntament de Castelló. La iniciativa, resultat de la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Vilafamés i la Universitat Jaume I, ja està donant els seus primers fruits i “els primers pergamins ja estan penjats al repositori de la UJI i es poden consultar.

El regidor de Patrimoni de Vilafamés, Longi Gil, explica que “és una gran satisfacció que els pergamins i llibres històrics de l’Arxiu Històric de Vilafamés estiguen a disposició dels estudiosos i investigadors d’arreu del món, a través de la xarxa internet”.

 

A més de la conferència de Elena Sánchez, la ponència de Vicent Falomir, ha tractat el tema del repositori de la Universitat Jaume I, mentre que la de L. París ha parlat directament sobre els treballs que s’estan fent al voltant de l’Arxiu Històric de Vilafamés.

L’activitat d’aquest congrés de cultura popular ha continuat per la vesprada amb la conferència ‘La recuperació del patrimoni immaterial a Vilafamés’, en la que participaran Nativitat Castellet, Gabriel Gil i Xavier Allepuz, del Grup de Danses El Peiró. Durant la jornada també s’ga realitzat la presentació dels llibres ‘Temps de silencis’, a càrrec de Marta Trilles, Rafael Ochando i Xavier Miralles, que aprofundeix en la forma de viure als masos, i ‘Valencians de Secà’, de Vicent Pitarch.

La jornada ha conclòs amb la primera part de l’activitat denominada ‘Vilafamés, una mirada a l’interior’, on els arquitectes Alejandro Gómez i Francisco Grande han pesentat els treballs de documentació sobre El Planet, per a després realitzar una visita guiada en la que han participat els assistents a les Jornades.

Per a demà diumenge, els organitzadors han preparat com a acte de clausura la performance col·lectiva, ‘Art en Viu’, dirigida pel Col·lectiu d’Artistes de Vilafamés, i que està dividida en tres parts, ‘Lligams’,  ‘Arbres de la cultura’ i ‘Símbols’. Els artistes que participen són Amparo Domínguez, Claudia de Vilafamés, Jesús Llopis, Jovita Pitarch, Rafael Blasco, Tomás de Roc i Vicent Varella.