Els tres partits polítics que s’han presentat a les eleccions municipals del pròxim diumenge 28 de maig -PSPV-PSOE, PP i Compromís- han signat un comunicat reivindicatiu proposat per la plataforma local ‘La terra, casa nostra’ que lluita contra la implantació de megaplantes fotovoltaiques al terme municipal de Vilafamés. Així doncs, a proposta de l’associació veïnal, les tres formacions polítiques s’adhereixen a aquesta proposta per assumir compromisos responsables i defensar uns principis bàsics de democràcia i respecte davant la implantació de les energies renovables. Els representants polítics de les tres formacions van participar, dissabte passat, d’una marxa juntament amb veïns i veïnes en la concentració organitzada a Castelló de la Plana.

La signatura conjunta insta a lluitar contra intencions especulatives i a defensar el territori baix qüestions com la protecció del patrimoni natural i paisatgístic, la biodiversitat, l’agricultura, la sobirania alimentària o els recursos hídrics de que disposa actualment Vilafamés. A més, promou l’ús dels recursos administratius i judicials quan siga necessari per defensar el territori i garanteix l’assistència jurídica a ‘La terra, casa nostra’ en cas de ser necessari. Per una altra banda, esmenta que el pròxim equip de govern que entre a governar en la pròxima legislatura haurà d’aprofundir en la creació de legislació per part del Govern Central i ministerial en la defensa dels pobles i del comú dels ciutadans, i no en la defensa de les multinacionals i l’especulació econòmica volàtil. Dins de totes les mesures propostes i vistes de forma favorable pel poder polític vilafamesí, l’associació local demana que s’utilitzen tots els mecanismes necessaris per a paralitzar qualsevol projecte present o futur que es realitze fora de la zona establida en la modificació puntual 13 del PGOU que està en curs (per a la realització d’instal·lacions fotovoltaiques en sòl no urbanitzable)

Les idees comunicades també fan referència a la creació d’una Comunitat Energètica a Vilafamés, que estiga encaminada a la generació d’energia suficient per al proveïment de la població per tal d’eliminar les situacions de pobresa energètica. A més, es proposa la cessió de cobertes municipals per a la implantació de la comunitat energètica, especialment les del pavelló i l’escola, en un període de cessió que garantisca la seua amortització, aproximadament entre 25 i 30 anys. A més, planteja facilitar els tràmits per l’autoproveïment energètic, simplificant, subvencionant, procurant l’abaratiment i aportant crèdit en la tramitació i instal·lació de sistemes d’autoconsum, tant en l’àmbit domèstic com en les petites i mitjanes empreses. En tot cas, tant la plataforma local com els partits polítics esmenten que el canvi energètic és necessari cap a les energies renovables, però no d’aquesta manera que oblida als ciutadans i els seus drets i llibertats.