La conferència ‘Testimonis d’un passat medieval’ que ha donat d’una manera molt didàctica i entretinguda el catedràtic i doctor en Història de l’Art a la Universitat de Barcelona, Antoni José i Pitarch, ha servit per a encetar les activitats culturals de la XXII edició de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc, que ha inaugurat el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, en un acte en el que també ha participat el alcalde de la localitat, Abel Ibáñez.

Durant tot el cap de setmana, les prop de 150 persones que s’han inscrit a aquest congrés de cultura popular, gaudiran d’un ampli ventall d’activitats que s’han iniciat avui amb la inauguració de les tres exposicions que romandran obertes el dissabte de 11 a 13 hores i de 17 a 20, i el diumege de 11 a 13 hores.

La primera exposició, titulada ‘Fang i calç tapen molts mals: de calciners a pintors’, repassa l’ofici de fer calç, i els usos d’aquest element, fins arribar a ser utilitzat per pintors. La segona, ‘Les romeries de la Plana de l’Arc’, fa un repàs fotogràfic i de documentació per el significat de totes i cada una de les romeries que es realitzen als deu pobles que participen en l’organització de les Jornades. La tercera, titulada ‘El llegat dels homes-terra’, vol mostrar a través d’objectes, metàfores de com vivia la gent als masos i busca en els espectadors que reflexionen sobre el que hi havia i el que ens ha arribat.

Per a demà dissabte, destaquen les conferències ‘Arxius i documents’, que correrà a càrrec de Elena Sánchez, arxivera de l’Ajuntament de Castelló, i ‘La recuperació del patrimoni immaterial a Vilafamés’, en la que participaran Nativitat Castellet, Gabriel Gil i Xavier Allepuz, del Grup de Danses El Peiró. Durant la jornada, també es presentaran les publicacions ‘Temps de silencis’, a càrrec de Marta Trilles, Rafael Ochando i Xavier Miralles, i Valencians de Secà, de Vicent Pitarch.