Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Festes i tradicions

Sant Antoni Abat

El cicle festiu popular s’inicia amb la festivitat de Sant Antoni Abat, que té lloc a mitjan del mes de gener. D’aquesta, podem destacar l’acte de la “matxà” o processó de les cavalleries que circula pels diferents carrers del poble i on, per sectors, es realitzen fogueres grans i, en llocs determinats, es reparteix un rotllo als participants. La processó finalitza a la plaça de la Font on l’ Ajuntament reparteix rotllos.

Sant Miquel Arcàngel

Festivitat que té lloc el quart diumenge de Quaresma. Aquesta consisteix en la realització d’una romeria a l’ermita que té el mateix nom on es venera el patró de la localitat, sant Miquel Arcàngel. A l’ermita, s’oficia missa, es realitza un àpat campestre i hi ha una gran animació perquè, a més, a l’ermita arriben romeus des de les poblacions veïnes. A l’esplanada que hi ha davant de l’ermita es col·loca un xicotet mercat ambulant. Quan els romeus tornen a al poble, hi ha la processó de les creus, en què els xics porten creus fetes de bruc. Ja de nit té lloc la processó dels borratxos, en què davant de la Roca Grossa, es produeix la trobada dels romeus que acompanyen el patró sant Miquel i la confraria del Crist de la Sang que ix a rebre’ls, per a continuar en processó fins a l’església.

Sant Vicent Ferrer

Entre les celebracions que tenen lloc durant la setmana pasqual destaca la festivitat de Sant Vicent Ferrer, que es caracteritza per la realització d’àpats campestres on es mengen mones de Pasqua, dolç que només es consumeix durant aquesta festa.

Festes patronals

Les festes patronals en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció i al Crist de la Sang tenen lloc a mitjan d’agost. Les activitats són molt diverses: exposicions, concerts, activitats esportives, concursos, revetlles, bous al carrer… tot i que, d’entre totes aquestes, cal destacar l’acte de la Serenata al bou, un bou que rep un tractament especial i diferent a la resta d’animals que s’exhibeixen. Aquest, després del toreig pels diferents carrers del poble, s’exposa obert en canal a la plaça de la Font i, després, la banda de música comença el concert o serenata.

Sant Miquel de Veremes

Festa que té lloc el 29 de setembre on es dedica la festivitat a sant Miquel, patró del municipi. Aquesta rep el sobrenom “de Veremes” perquè se celebra després del període de la verema, una activitat important a la població durant la segona meitat del segle XX i, també, per a diferenciar-la de la celebració que es fa el quart diumenge de Quaresma. Aquesta festivitat compta amb la realització de diversos actes que tenen lloc a la pròpia ermita de sant Miquel: excursions, àpats, celebració litúrgica, etc.

Nadal

Durant el període nadalenc es realitzen diversos actes com ara concerts nadalencs, escenificacions del pessebre, etc. que acaben amb la cavalcada de Reis que té lloc el dia 5 de gener.

Setmana Santa

La Setmana Santa a Vilafamés, igual que en l’occident cristià, suposa la commemoració anual de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús. És una festivitat de profunda tradició que s’inicia el Diumenge de Ramos i finalitza amb el Diumenge de Resurrecció.

Es té documentat al segle XVIII la representació de la Passió de Jesús a través de l’obra «La Innocència castigada» obra de Tomàs Serra i Palós, de Borriana, la qual es representava en tres jornades.

Paper destacat en la celebració de la Setmana Santa té la Confraria de la Preciosíssima Sang del nostre Senyor Jesucrist, la qual s’encarrega de l’organització de les diferents celebracions, on destaquen les processons del Dijous Sant, Divendres Sant (o de l’Enterrament) i el diumenge la processó de l’Encontre.

En les últimes dècades s’ha convertit en tradicional, el Diumenge de Resurrecció, realitzar un menjar campestre les colles d’amics, on per la vesprada es berena la tradicional «mona de Pasqua».