Vilafamés presenta el cartell taurí per a les Festes Patronals

Els festejos taurins tornen a l’escena cultural de les Festes Patronals de Vilafamés amb un complet cartell des del dimecres 17 al diumenge 21 d’agost. Després de dos anys sense poder celebrar-se per la pandèmia, l’activitat taurina es converteix en part fonamental del programa de Vilafamés. El XVII Concurs de Ramaderies i la presència de 5 bous feréstecs al llarg de la setmana fonamenten una escena en la qual també cobren importància les entrades i eixides o les embolades nocturnes. El programa taurí ha sigut elaborat per la Comissió de Festes de Vilafamés, amb el suport de l’Ajuntament i de les diferents penyes taurines de la localitat.

Pel que respecta al concurs de ramaderies, cada vesprada competirà una diferent amb quatre vaques i un bou en el recinte de la Plaça la Font a partir de les 18h. Miguel Parejo inaugurarà el cartell el dimecres 17, seguit per Germans Monferrer (Terol), La Paloma (Alacant),Germans Cali (València) i Hilari Príncep (Tarragona) fins al diumenge 21 d’agost. Totes les vesprades del concurs comptaran amb la participació de Salva i Chipu, que intentaran traure el millor de cada exemplar.

En les Festes del 2022 s’estrenarà la primera edició del Premi al Millor Detall, organitzat per l’Associació Cultural Taurina El Ratonero amb un premi en metàl·lic de 300 euros. D’igual manera, la Comissió de Festes atorga un premi pel mateix valor a la millor ramaderia de la competició, puntuada pels i les assistents a les jornades i un jurat expert.

Així doncs, les vesprades taurines de Vilafamés estaran coronades per l’exhibició de diferents bous feréstecs, patrocinats per les diferents penyes taurines locals i la Comissió de Festes. Cada bou serà embolat la mateixa nit a partir de les 00h en el mateix recinte de la Font.

Des de l’Ajuntament de Vilafamés s’anima a celebrar els festejos taurins respectant les normes de seguretat a l’hora d’accedir al recinte i a l’hora de tractar amb respecte a cada animal que participe en les Festes.

Vilafamés inverteix en seguretat ciutadana per a les Festes Patronals

En el marc de les Festes Patronals que se celebren a Vilafamés del 12 al 21 d’agost, el consistori ha augmentat els efectius de seguretat ciutadana respecte als anys anteriors a la pandèmia de la Covid-19. Amb la finalitat de celebrar de manera respectuosa i garantir el correcte desenvolupament de tots els esdeveniments, diversos cossos com la Guàrdia Civil o la Policia Local tindran un major suport d’ambulàncies, vigilància privada o les voluntàries del Punt Violeta. Aquesta mateixa setmana s’ha realitzat una Junta de Seguretat Local entre l’equip de govern i la Guàrdia Civil de Vilafamés per a fixar una línia d’actuació i informar dels serveis contractats.

Així doncs, el servei d’ambulàncies municipal, que s’ha licitat aquest mateix any, es mantindrà durant totes les nits amb esdeveniments, així com en els festejos taurins. A més, l’Ajuntament ha contractat un servei de vigilància privada que donarà suport a les tasques de vigilància i protecció que es realitzen des de la Policia Local. Les unitats de Protecció Civil tornaran a sumar els seus esforços en les tasques de protecció i prevenció, principalment mentre es desenvolupen les jornades taurines en el recinte de la Plaça la Font.

Pel que respecta al Punt Violeta, diverses voluntàries, identificades amb un braçalet morat, seran punt de consulta i de denúncia per a casos de violència masclista durant totes les Festes. El Punt Violeta treballa conjuntament amb els altres cossos de seguretat per a protegir de l’assetjament i actituds masclistes. Principalment durant les nits, les voluntàries seran presents en orquestres i discomóviles per a ajudar en casos que ho requerisquen.

Vilafamés contra les agressions sexuals en festes

-L’Ajuntament ha posat en marxa un Punt Violeta

Un grup de dones voluntàries, formades per a atendre davant agressions masclistes, conformarà el Punt Violeta de les festes de Vilafamés. Les voluntàries seran fàcilment identificades amb un braçalet o mocador morat.

Aquest servei es trobarà en cada nit de festejos perquè, en cas d’agressió masclista o sexual, les dones tinguen a qui acudir a demanar ajuda.

Així mateix, en començar cada ball, discomòbil o actuació, s’emetrà un àudio informatiu sobre les agressions sexuals i com sol·licitar ajuda en cas de necessitar-la. A més la informació sobre la tipologia de les agressions masclistes, es trobarà de manera escrita en cada taula i es pot consultar des d’aquest moment en les xarxes socials de l’Ajuntament.

Vilafamés sol·licita una ajuda de 85.500 euros per a la instal·lació de la pista multiesport

L’Ajuntament de Vilafamés, pensant en els interessos i necessitats esportives dels veïns i veïnes, ha posat en marxa la redacció d’una memòria valorada per a la millora de les instal·lacions esportives locals amb la vista posada en la instal·lació d’una pista apta per a multiesport en el pavelló municipal on tinguen cabuda, entre altres, l’hoquei, el bàsquet o el futbol sala. El pressupost de l’actuació puja a 85.464,07 euros. Així mateix, indicar que l’Ajuntament de Vilafamés ha sol·licitat una ajuda de la Conselleria d’Esport per a realitzar la pista multiesport.

Aquesta petició se suma a la llarga llista d’accions per a la captació de fons realitzades per l’equip de govern, que junt amb els tècnics municipals treballen per a aconseguir el major nombre de subvencions possibles per a millorar el municipi i la vida diària dels veïns i veïnes.

La nova pista se situarà en l’actual poliesportiu. Per a això, la proposta d’intervenció passa per la pavimentació de la pista per a obtenir un espai accessible i lliure de caigudes, es millorarà l’entorn per a adequar-lo a la realització de diverses disciplines esportives diferents de l’hoquei o patinatge actuals, i es canviarà la instal·lació de lluminàries augmentant el seu número i substituint les actuals per noves basades en tecnologia LED.

Cal indicar que les obres s’iniciaran després de la resolució de la convocatòria en cas de ser concedida.

El 5 d’agost se celebra la festa del ‘Farolet’ a Vilafamés

Cada any en arribar agost, en vespres de les Festes Patronals de Vilafamés, xiquets i xiquetes de la localitat desfilen pels carrers acompanyats per un ‘farolet’. Enguany s’ha organitzat per al divendres 5 d’agost a les 22 h, amb punt d’eixida en la Plaça de la Tanca. Després de la cercavila per la localitat, amenitzat per la xaranga local Tot al Vol, xiquets i xiquetes arribaran a la Plaça de la Font per a donar el punt final a aquesta gran festa infantil.

El ‘farolet’ es construeix usualment amb melons, aprofitant el temps de collita estiuenc. Es buida la polpa i s’utilitza l’escorça verda del meló com a recipient d’una llum o un cresol que il·lumina la marxa. En l’escorça se solen dibuixar i dissenyar formes artístiques que decoren la cercavila i donen la benvinguda a un mes d’agost ple de diversió i alegria a Vilafamés.

El Conservatori de Castelló posa el fermall d’or a ‘A la fresca’ de Vilafamés

Dissabte passat 30 de juliol, un Quintet de Metall + Bateria format per músics del Conservatori Mestre Tàrrega de Castelló, va delectar als i les assistents durant l’última sessió del cicle musical ‘A la fresca’ celebrat en la plaça de La Sang. El concert va acostar fins a Vilafamés peces i cançons famoses com ‘Boig per tu’, ‘A mi manera’ o ‘Tango Maria’. Cal indicar que el conjunt està integrat per Carla Querol i Camila Fiorella a les trompetes; la vilafamesina Gemma Torlà a la trompa; Pau Monfort al trombó, Rubén Juan a la tuba; i Joan Fernàndez a la percussió. A més, també va participar el professor del Conservatori, Juan Serra.

També cal recordar que ‘A la fresca’ ha portat a Vilafamés durant el mes de juliol la música popular i folk de Hit Parit i les melodies més conegudes a nivell internacional de Los Panchos, Elvis Presley, Frank Sinatra o Roberto Carlos amb La Coral de Vilafamés.

Així mateix, l’Ajuntament de Vilafamés, després del gran tancament de ‘A la fresca’, convida a veïns, veïnes i visitants a gaudir de la Setmana Cultural i de les festes d’Agost.

El Conservatori de Castelló sonarà a Vilafamés aquest dissabte

Les actuacions del cicle musical ‘A la fresca’ de Vilafamés arribaran aquest dissabte 30 de juliol a la seua fi amb l’esperada actuació d’un Quintet de Metall + Bateria format per músics del Conservatori Mestre Tàrrega de Castelló, del qual forma part la vilafamesina Gemma Torlà Bellés. La música tornarà a sonar i a delectar a les 23 h en la plaça de la Sang.

Recordar que ‘A la fresca’ ha acostat el mes de juliol al municipi la música popular i folk de Hit Parit i les melodies més conegudes en l’àmbit internacional amb Els Panchos, Elvis Presley o Roberto Carlos amb La Coral de Vilafamés.

Presupuesto participativo de Vilafamés

L´1 d´agost comença la votació de projectes als pressupostos participatius de Vilafamés

El proper dilluns 1 d’agost comença el termini de votació de les propostes seleccionades als pressupostos participatius 2022 de Vilafamés. La millora i la reparació d’infraestructures esportives, la creació de zones d’ombra als parcs infantils i d’un circuit BTT permanent, la millora del cementiri i de l’accessibilitat de les voreres dels carrers, l’adequació d’un espai per a joves entre 10 i 18 anys, la col·locació d’un passem al conjunt històric, la construcció d’un mirador davant de la caseta dels coets i la generació de punts de recàrrega d’aigua per a ús agrícola en diferents punts del terme són les opcions que poden votar els veïns i veïnes.

La forma de votar és molt senzilla, estar censat al municipi, ser més gran de 16 anys, acudir de forma presencial a les oficines municipals amb un document d’identitat vàlid i emplenar la papereta que lliurarà el personal de l’ajuntament. El període de votació és de l’1 d’agost al 10 de setembre. Després d’aquesta fase, el 15 de setembre es procedirà al recompte de vots i es donarà a conèixer la proposta més votada, que es farà durant l’any 2023. Recordeu que el pressupost màxim d’actuació serà de 40.000 euros.

L’objectiu dels pressupostos participatius és consultar l’opinió del veïnat sobre les necessitats i millores que serien beneficioses per al poble, així com atorgar-li veu i importància en decisions de gran calibre per al futur de la localitat amb futures inversions i projectes a desenvolupar.

Nit del canvi a Vilafamés

L’emoció i els sentiments protagonitzen la ‘Nit del Canvi’ a Vilafamés

Dissabte passat Vilafamés va presenciar un dels moments més esperats de les setmanes prèvies a les festes. La ‘Nit del Canvi’ suposa la presentació oficial de Maria Rubio Bernat com a reina 2022 i de la seva cort d’honor Sara Puig Benages, Nerea Sánchez Trilles, Emma Martínez Moreno, Júlia Gozalbo Sanz, Anna Monfort Cardà, Silvia Marzà Trilles, Lídia Càtedra Torlà i Rebeca Anglés Valls. Les joves van rebre l’esperat testimoni fester de la reina i cort de 2018.

Un lliurament de rams, per simbolitzar la fi d’un mandat i el començament d’un altre, que va posar el colofó a quatre anys de regnat d’Idoia Bernat Gallego, Anna Valls Verdoy, Cristina Bou Trilles, Balma Rico Trilles i Diana María Vico Casanova . I és que, cal recordar que l’última ‘Nit del Canvi’ es va realitzar el 2018, i des de llavors s’ha mantingut la mateixa cort a causa de la pandèmia de Covid-19.

L’esdeveniment, emotiu per a les dues corts, 2022 i 2018, va ser presentat per Neus Trilles, que coneix de primera mà els sentiments i emocions presents amb el lliurament dels rams, ja que ella mateixa va ser reina de les festes el 2015. No va faltar el tradicional discurs de l’edil de Festes, Óscar Sanchez, que va mostrar el seu agraïment a tots els que es bolquen a l’organització de les festes per fer possible la programació.

La nit es va allargar fins a altes hores de la matinada gràcies a les actuacions de l’orquestra Welcome Band i la discomòbil The End.

Comienzan los trabajos de mejora en el Portal d'Onda i el Camí Les Moles de Vilafamés

Comencen els treballs de millora en el Portal d’Onda i el Camí Les Moles de Vilafamés

En els últims dies, han iniciat els treballs de reparació dels paviments empedrats i murs de pedra en sec del Portal d’Onda i el Camí Les Moles. Adjudicat a una empresa local, el projecte compta amb un pressupost de, aproximadament, 46.000 euros.

L’actuació compta amb una fase prèvia de desbrossament i neteja tant de la zona com dels murs de maçoneria. També, comprén la millora de les canonades i el sanejament de diversos trams afectats; la restauració dels murs de pedra en sec i la creació de nous empedrats en les zones necessàries. El projecte segueix la normativa compresa en el Pla General d’Ordenació Urbana i les línies que delimiten les actuacions sobre el patrimoni arquitectònic de la localitat.

Recordar que el Portal d’Onda és un dels accessos més rellevants al centre històric artístic de la localitat, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC).