La zona gaudeix de les característiques climàtiques pròpies d’una població mediterrània, amb hiverns suaus i estius calorosos, en què l’oscil·lació tèrmica es redueix a pocs graus de diferència, fent de la zona en què es troba ubicat el municipi, un lloc idoni per l’habitat durant tot l’any.

El paisatge de la zona està constituït per una dicotomia entre la zona plana i les muntanyes que envolten el pla. Vilafamés es troba situat a la part meridional del Pla de Vilafamés, el qual constitueix una zona plana, formació geològica endorreica, la qual apareix envoltada per una sèrie de muntanyes que l’envolten. El paisatge propi de la zona plana està constituït per la parcel de les terres, transformades per a l’activitat agrícola, així com les vessants inferiors de l’orla muntanyosa que envolten la plana, a les espècies predominants cultivades, l’ametller, l’olivera, els fruiters i zones destinades a producció hortícola amb superfícies de regadiu.

El pla està travessat per diversos barrancs que serveixen de drenatge a la zona. Al llarg dels seus llits hi ha elements de vegetació atàvica que reflecteixen la cobertura vegetal pròpia d’èpoques anteriors (entre aquesta vegetació destaquen els exemplars de carrasques i alzines). Davant d’aquesta zona plana, les zones muntanyoses que no es troben rompudes, presenten en determinats punts formacions boscoses. Hi ha un predomini de les masses boscoses formades per pi blanc (Pinus halepensis), encara que també es dóna la varietat de pi blanc. En les zones d’ombria hi ha vegetació de salzes, carrasques, alzines, ullastres i arbustos de diverses espècies. Destaca entre les formacions l’anomenat Pinar Veure, per estar constituït per pins pinyoners configurant una formació boscosa aïllada. Entre els diferents llocs d’interés ecològic i cultural podem esmentar:

* La Font de les Piques: Es troba situada a tres quilòmetres de la localitat en direcció nord, al costat del Bar-Rte. El Polígon, a la zona industrial. La font disposa d’un cabal que cau en cascada a set piles que desemboquen en dues basses irregulars. L’aigua té propietats diürètiques i gaudeix de gran acceptació entre els habitants. A més hi ha una sèrie de canalitzacions que desemboquen a diverses basses aprofitant l’aigua per a reg. La vegetació de la zona està constituïda per oliveres centenàries, a més d’alzines, carrasques, ginjoler, lledoners, farigola i romaní. És un bell paratge des d’on es poden apreciar vistes panoràmiques sobre tota la zona plana.

* La Font de la Penella: Des Vilafamés, es prendrà la Ctra de la Barona i un cop s’hi prosseguirà per la Ctra Les Useres. Després de tres quilòmetres i en arribar al pont de la Rambla de la Vídua, es prendrà una sendera que transcendeix pel marge esquerre de la mateixa, sent aquest recorregut de set quilòmetres fins arribar a la font. El paratge està enclavat en una petita plana sota els pins. Allà es troba una capella sota l’advocació de Sant Antoni ia la seva dreta la font. Quan l’aigua arriba a la seva alçada màxima surt a quatre piques de pedra en diferents nivells que al seu torn desemboquen en un abeurador, el qual quan vessa converteix en uns safareigs. Lloc amb bonica vista, és un lloc tranquil i ideal per passar un bonic dia de camp.

* El Clot: És una cavitat, o formació kàrstica, en el terreny de forma cilíndrica situada al vessant d’una muntanya. Dista de Vilafamés uns 3-4 km. Aquesta cavitat és de planta circular i fons pla i ocupa una superfície de 1.300 m2, amb una profunditat entre 8 i 16 metres. S’hi accedeix a través del Camí de les Useres. La vegetació que es troba a la zona està constituïda per alzines, oliveres i gran quantitat d’arbustos i lledoners, així com plantes enfiladisses que l’han convertit en un ecosistema localitzat d’aspecte selvàtic.

  • La Cova del Bolimini: S’accedeix prenent la carretera en direcció a Sant Joan de Moró, abans del punt quilomètric 10, prendrem el camí de Costur ia un quilòmetre i mig prendrem el camí a la dreta fins a la masia de les Alqueries. Es tracta d’una cavitat a la qual s’accedeix a través d’una escala natural que porta a dues replaces interiors de gran amplitud i amb voltes de fins a 3 metres d’alçada. Al fons de la segona replaça, un degoteig produït cap a una pila artificial, que actua com a receptacle, ha dotat a aquesta cova d’un original subministrament d’aigua potable. La vegetació de l’exterior de la cova és la característica de la zona muntanyosa: garrofers, esparreguera, margalló, figueres, oliveres, pins, romaní, farigola, etc.
  • Paratge Natural Municipal Sant Miquel: En direcció a Sant Joan de Moró ia cinc quilòmetres de Vilafamés. Aquesta zona es caracteritza per albergar l’ermita de Sant Miquel, patró del municipi. A més la zona gaudeix d’una vegetació exuberant, pròpia d’una geologia de gresos triàsiques. Està constituïda per pins i vegetació endèmica amb interessants exemplars de carrasques, alzines, salzes, etc.
  • Zona recreativa: “Camí Cementeri-Mont Estepar”: Situada a la falda del Mont Estepar, a un quilòmetre aproximadament del poble i perfectament senyalitzat, està constituïda per zona de pineda i d’acampada lliure. Dotada amb diverses taules amb banc de fusta, una font, porxo amb rostidors, zona infantil i contenidors per a deixalles. El paratge resulta molt agradable per passar el dia sense sorolls ni contaminació. La vegetació és abundant, predominant els pins de gran alçada, romaní, farigola i altres plantes característiques de la zona.
  • Zona recreativa “Matxacadora”: Situada a les faldes del Mont Estepar al costat de la Ctra V-160 d’accés a Vilafamés. La zona disposa de font, taules amb seients, porxos amb rostidors i contenidors per a deixalles.