Els veïns i veïnes de Vilafamés ho tenen tot a punt perquè la localitat es convertisca durant tot el cap de setmana en un aparador dels costums, les tradicions i la forma de vida que hi havia en els anys 1900. Vora 40 escenes costumistes ompliran els carrers de la població en un esdeveniment que s’inaugura el dissabte a les 11 del matí a la plaça de l’Ajuntament i en el que quasi 300 persones es caracteritzaran i donaran vida a personatges de l’època com el barber, la modista, el metge o el ceramista, entre d’altres.

En aquest viatge a principis del segle XX els visitants podran trobar-se representacions i ambientacions com la del vetlatori a un difunt, les noces, la processó a Sant Miquel, la taverna, l’escola, una correguda de bous o els jocs tradicionals com el ‘trencaperols’. A més, l’edició d’enguany tindrà dos novetats respecte a la de l’any passat, com és un ‘bureo’, que tindrà lloc el dissabte a la vesprada i el personatge del cec, que anirà recorrent els diferents carrers del nucli antic recitant “L’Auca de la Carta Pobla” i altres històries.

També es podrà gaudir de diferents activitats tradicionals com l’elaboració de sabó, la matança del porc o la confecció d’espardenyes. Tampoc faltarà la gastronomia, ja que es recrearà l’elaboració de pa i de dolços i productes típics, com figues albardades i bunyols, al forn medieval. Un altre dels atractius amb el qual comptarà aquesta mostra és l’exposició de reliquiaris que tindrà lloc a l’església de l’Assumpció, la qual estarà oberta al públic durant les dos jornades que dura la Mostra, i que s’allargarà fins al 19 d’agost.

L’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, ha explicat que “la Mostra s’ha convertit ja en un esdeveniment sociocultural i turístic de referència a les nostres comarques i que serveix per a dinamitzar el sector turístic de la comarca durant el cap de setmana i donar a conèixer la riquesa patrimonial i cultural dels nostres pobles”.