Vilafamés compta amb una protecció paisatgística de 2 quilòmetres des del conjunt històric, declarat com a Bé d’Interés Cultural. Aquesta protecció ve interposada per la Conselleria de Cultura, i està reflectida en el Pla General d’Ordenació Urbanística. Aquesta restricció impossibilita la instal·lació de les plaques solars. L’Ajuntament de Vilafamés porta diversos mesos treballant per a trobar una solució que possibilite la instal·lació d’aquests elements per a l’autoconsum en el nucli urbà. Des de 2021 s’ha estat treballant en la matèria i ja ha redactat un informe per a regular la col·locació d’aquest tipus d’elements.

L’informe per a regular la instal·lació realitzat des de les dependències municipals va ser entregat a la direcció territorial de Patrimoni de Castelló fa ja uns mesos. L’Ajuntament està preguntant constantment davant el creixent interés del veïnat i s’ha interessat davant les administracions competents per a tindre informació de primera mà i aplicar una solució adaptada a la realitat del municipi. Recentment, també s’han establit comunicacions amb la màxima responsable a nivell autonòmic, Carmen Amoraga. Cal indicar que encara no s’ha rebut cap comunicació oficial de la Conselleria de Cultura per a desbloquejar la possible instal·lació d’aquests elements.

L’Ajuntament és sabedor que la Conselleria està treballant per donar una regulació per a la instal·lació de les plaques solars en els BIC i els seus entorns. Aquesta normativa està sent coordinada a nivell estatal i s’han definit uns criteris comuns. A partir d’aquests, la Conselleria està redactant la seua normativa sectorial. Des del consistori s’ha manifestat que s’entén aquesta demora ja que és un assumpte de gran rellevància i de difícil regulació a causa de l’elevada casuística de cada municipi.

El consistori és favorable i pretén fomentar la instal·lació d’energies renovables en la localitat per a l’autoconsum, apostant també per les comunitats energètiques, però tenint en compte la protecció del BIC. Per aquest motiu s’està a l’espera de les directrius que marquen Estat i Generalitat per a compatibilitzar l’eficiència energètica i la protecció del conjunt històric.

Vilafamés es troba en una situació semblant a la d’altres localitats com Morella o Peníscola, on també s’ha d’aclarir la normativa a aplicar en els nuclis històrics protegits.