Vilafamés ha digitalitzat 563 documents de l’Arxiu Històric que estan disponibles per a la consulta en línia al Repositori de la Universitat Jaume I. La finalitat d’aquest projecte és la preservació i difusió de documents de gran valor històric, que poden ser consultats tant pels investigadors com per a la ciutadania en general. Del total de documents escanejats, hi ha 80 pergamins i 483 llibres i documents en paper. El Repositori de l’UJI està classificat per municipis, dels quals Vilafamés és la població de Castelló que en aquests moments compta amb el nombre més gran de documents històrics digitalitzats.

El treball ha estat coordinat per Lidón París, arxivera de la Biblioteca de l’UJI, i per Xavier Allepuz, ADL de l’Ajuntament de Vilafamés, i realitzat per Rebeca Blasco, mitjançant un contracte subvencionat pel SERVEF. Segons explica Longi Gil, regidor de Cultura i Patrimoni, “l’Ajuntament ha assolit el repte de digitalitzar l’Arxiu Històric de Vilafamés gràcies a la col·laboració de les tres institucions implicades i de l’interés de les tres persones que han treballat per portar a terme aquest projecte”.

Els resultats són positius, segons senyala l’arxivera París, “principalment per les característiques i el valor d’aquests documents datats entre 1264 i 1916, cosa que permet evidenciar l’evolució de Vilafamés al llarg de la història”. El treball realitzat segueix les directrius de la UNESCO per als projectes de digitalització de les col·leccions i fons de domini públic de biblioteques i arxius. Amb aquesta digitalització, Vilafamés se suma a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que, al llarg de 2018, promou el ric i divers patrimoni dels pobles europeus.

Com a detall, entre els escrits en pergamí hi ha concessions i confirmacions de drets i privilegis a Vilafamés, sentències judicials, censals i altres documents, entre els quals destaca la Carta pobla de Vall d’Alba de 1264, com el pergamí més antic, o la renovació dels furs, costums i privilegis de Vilafamés per part del Mestre de Montesa, en 1374.