Vilafamés aposta pel Paratge Natural Sant Miquel com un atractiu turístic més que se suma a la riquesa patrimonial del conjunt històric i el Museu d’art contemporani. Aquesta és una de les conclusions de les jornades “Natura i Cultura” que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la localitat de la Plana Alta amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la necessitat de conservar i promoure el patrimoni que suposen els recursos naturals i culturals per als municipis.
Al voltant de les jornades s’han celebrat diverses xarrades i ponències, entre les quals ha destacat la del secretari de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel, ‘El tresor de les oliveres mil·lenàries’, que ha tingut com a argument la defensa del territori i la posada en valor del patrimoni agrícola. En la mateixa línia s’ha desenvolupat la intervenció del regidor de Cultura i Patrimoni, Longi Gil, qui ha destacat “la importància del paratge de Sant Miquel per a la memòria col·lectiva de del poble i com a recurs turístic”.
En aquest sentit, Gil ha explicat les accions que l’ajuntament té previst portar a terme dins del Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal (PNM) Sant Miquel promogut pel Consell de Participació. Entre les accions que recull el Pla hi ha un programa d’educació ambiental, l’assessorament pedagògic i tècnic al sector turístic de la zona, la creació d’àrees de descans i la implantació de zones d’aparcament en les entrades principals del paratge, entre altres intervencions.
En la mateixa jornada també ha participat Zenaida Valero, membre de l’associació d’Amics de l’Ermita de Sant Miquel, que va enumerar els treballs que realitza el col·lectiu per a preservar el patrimoni de l’ermitori. També va intervindre Eugeni de Manuel Rozalén, director de Coordinació, Xarxes i Comissions Treball de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Així mateix, durant el diumenge, ha tingut lloc un testing Fotogràfic, una iniciativa que té com a objectiu captar el major nombre de fotografies possibles per a pujar-les a un projecte que es denomina Biodiversitat Virtual amb el propòsit que es puguen identificar les espècies fotografiades.