Vilafamés acull a partir de demà divendres la XXII edició de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc, que s’encetaran amb l’acte d’inauguració que presidirà el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent a la sala Quatre Cantons, i que s’allargaran fins el diumenge 22.

La primera jornada tindrà com a eix principal la conferència ‘Testimonis d’un passat medieval’ que correrà a càrrec de Antoni José i Pitarch, catedràtic d’Història de l’Art de la Unversitat de Barcelona. Més tard, es portarà a terme la inauguració de les exposicions ‘Fang i calç tapen molts mals: de calciners a pintors’; ‘Les romeries de la Plana de l’Arc’ i ‘El llegat dels homes-terra’.

 

La Comissió Organitzadora ha dissenyat un ampli programa d’activitats, que reunirà al voltant de 150 persones durant tot el cap de setmana, amb el que es pretén crear un ambient cultural, plural i participatiu. Per al dissabte destaquen les conferències ‘Arxius i documents’, que correrà a càrrec de Elena Sánchez, arxivera de l’Ajuntament de Castelló, i ‘La recuperació del patrimoni immaterial a Vilafamés’, en la que participaran Nativitat Castellet, Gabriel Gil i Xavier Allepuz, del Grup de Danses El Peiró. Durant la jornada, també es presentarà la publicació ‘Temps de silencis’, i tindrà lloc la primera part de ‘Vilafamés, una mirada a l’interior’, on els arquitectes Alejandro Gómez i Francisco Grande presentaran els treballs de documentació sobre El Planet, per a després realitzar una visita guiada.

 

El diumenge s’iniciarà amb la segona part de ‘Vilafamés, una mirada a l’interior’, on els participants de les jornades tindran l’oportunitat de visitar la Cova de Dalt del Tossal de la Font i la Font de la Vila. Els organitzadors han preparat com a acte de clausura la performance col·lectiva, ‘Art en Viu’, dirigida pel Col·lectiu d’Artistes de Vilafamés, i que està dividida en tres parts, ‘Lligams’,  ‘Arbres de la cultura’ i ‘Símbols’.

 

La Comissió Organitzadora ha comptat amb el recolzament de l’Associació Cultural La Roca, l’Associació de Joves de Vilafamés, l’Associació d’Amics de l’Ermita Sant Miquel, l’Associació de Mestresses de Casa, l’Ajuntament de Vilafamés, la Universitat Jaume I, la Diputació de Castelló, l’Institut d’Estudis Catalans i la Caixa Rural de Vilafamés.