Alumnes avantatjats en matemàtiques que cursen l’ESO, agrupats en el projecte Estalmat, han visitat el conjunt històric de Vilafamés acompanyats per familiars i professors de la matèria. El programa té com a objectiu la participació d’aquests estudiants en activitats que afavoreixen les seues habilitats i que s’atenguen les necessitats d’aprenentatge, fomentant la seua vocació científica. Els joves alumnes seleccionats posseeixen un alt potencial, que no ha passat desapercebut dins del sistema educatiu, per a contribuir al desenvolupament cultural i social del país.

El projecte Estalmat és una iniciativa de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, a través de les universitats públiques valencianes, la de València, la d’Alacant, la UNED i la Universitat Jaume I de Castelló, que són les que detecten i estimulen el talent matemàtic dels estudiants d’entre 12 i 17 anys, sense que abandonen l’entorn social i familiar en el qual es desenvolupen. Segons Pablo Juan Verdoy, regidor d’Educació, “es tracta d’acompanyar en el procés de formació als alumnes avantatjats en matemàtiques mitjançant activitats relacionades amb aquesta matèria i amb altres disciplines científiques afins”.

Estalmat programa de forma regular durant dos cursos classes especials adaptades al nivell intel·lectual dels alumnes i també, de forma especial, diverses activitats que es programen al principi de cada curs, com l’assistència a centres científics d’investigació de reconegut prestigi, excursions al planetari i a pobles que, pel seu caràcter singular, permeten realitzar una sessió guiada de turisme cultural, com la que han realitzat a Vilafamés. Segons el regidor d’Educació: “A Vilafamés necessitem un centre cultural com el que estem dissenyant per a Quatre Cantons per a desenvolupar aquesta i d’altres activitats educatives i culturals que demana el món acadèmic en entorns monumentals com és el nostre nucli antic”.

A més de les universitats públiques valencianes, el projecte està patrocinat principalment per la Fundació Vodafone i les subvencions realitzades pel Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) i el projecte Consolider i-MATH, un programa d’activitat investigadora integral per a la matemàtica espanyola promoguda pel Ministeri de Ciència i Innovació.