Amb motiu del FIV, Festival Internacional de Cine de Vilafamés, que s’està celebrant al llarg d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Vilafamés i l’organització del festival vol rendir un xicotet homenatge a un fill del poble, que per desgràcia ja no està entre nosaltres des de fa molts anys; però que va ser figura destacada en el món de l’animació dels anys setanta i vuitanta al nostre país. Per això mateix el premi al millor curtmetratge del FIV portarà el seu nom.

Es tracta d’Hipòlit Garcia Andreu nascut a Vilafamés el 1942, però que al cap de pocs anys, el 1949, ell i la seua família es van traslladar a viure a Barcelona. Hipòlit, a qui posteriorment tothom coneixeria com a Andreu, en quinze anys va entrar a treballar a Estudios Macián, uns estudis de dibuixos animats a Barcelona. Aquests estudis eren bàsicament una productora de publicitat que feia dibuixos animats, trucatges, efectes especials, i produïa filmlets per als cines i espots publicitaris per a la televisió. Més tard va plegar d’Estudios Macián per dedicar-se pel seu compte a la il·lustració de cromos i contes infantils. Sense deixar mai de costat el món de la il·lustració, va tornar a la publicitat en Izquierdo & Nogueras on va ser el responsable del departament de dibuix animat i d’efectes especials i d’allí, a Estudios Lumer, productora dedicada també a fer espots publicitaris, tant de dibuix animat com d’imatge real, i efectes especials.

Però va ser quan va fundar el seu propi estudi, l’Studio Andreu a principis dels anys setanta, quan va tenir els majors fruits de la seua carrera professional, sobretot pel que fa als espots publicitaris. Els encàrrecs i els contractes van anar en augment, treballant inclús per a TVE i per a Televisa. També l’Studio Andreu va participar en altres llargmetratges d’animació i va col·laborar amb empreses internacionals com ara Hanna Barbera, amb la qual va participar en algun episodi de la sèrie Tom & Jerry, i per a Walt Disney, fent la remodelació del personatge de l’indi Pequeño Hiawatha o en alguns episodis de la sèrie de La pantera rosa del director de cinema, guionista i productor estatunidenc Blake Edwards.

Per la continuada tasca realitzada en el camp de la publicitat i la qualitat dels treballs presentats, l’Studio Andreu va aconseguir renom i va ser premiat en nombroses ocasions pels seus espots al llarg dels anys vuitanta. Tots recordem per exemple a Rodolfo Langostino, protagonista d’un espot publicitari d’una marca de congelats i que va ser creat a l’Studio Andreu. Però malauradament va haver de deixar a un costat la seua carrera per culpa una malaltia greu i l’any 1995 moria als cinquanta-dos anys d’un càncer.

El dissabte dia 2 de juliol a la Gala de clausura del FIV, l’Hipòlit o l’Andreu com es coneixia al món de l’animació, estarà d’alguna manera entre nosaltres perquè ens acompanyaran la seua germana Sara i la seua filla Susanna, qui farà l’entrega del premi «Hipòlit Garcia Andreu» al millor curtmetratge del festival.