La sala Quatre Cantons es va omplir de públic en les dues sessions programades per a l’estrena a Vilafamés de l’obra de teatre “Mirades”, que havia despertat una gran expectació entre el veïnat de la localitat, degut a que el text està basat en personatges reals de la mateixa vila. La peça teatral, adaptada i interpretada per Beatriz Fariza, està basada en un text narratiu de Josep-Joan Miralles, dirigida per Mari Cruz Rodríguez i produïda pel Teatro Círculo. Les dues sessions es van completar amb interessants col·loquis en els quals van participar l’actriu, la directora i l’autor de conte original.


L’obra es localitza al carrer Sant Antoni i a la plaça de la Font de Vilafamés, però també en un parany indeterminat del terme. El personatge principal està absent de l’escena. És la mare, dolorida per la mort del fill, la que el fa present per als espectadors a través d’apassionades contalles. La mare retrata a un personatge d’infantesa permanent que podríem situar-lo entre l’Azarías de ‘Los santos inocentes’ i la Teresa de la cançó d’Ovidi Montllor, persones que avui definiríem com a “diferents”. Un personatge que estima els pardalets, que li agrada apostar al joc de birles, que canta i riu amb els xiquets del poble i que sofreix quan veu esquarterar animals a l’escorxador.

“Si bé els personatges de “Mirades” corresponen a persones reals de Vilafamés –assenyala el regidor de Cultura, Longi Gil–, el tractament del text teatral fa que esdevinguen personatges universals, que estimen, que sofreixen i gaudeixen de les peripècies de la vida”. En aquest sentit, Gil continua explicant que “com a conseqüència, la posada en escena fa reflexionar a l’espectador sobre les virtuts i les maldats de la naturalesa humana”.

L’obra s’ha representat a la sala Quatre Cantons després d’haver-se estrenat al Teatre Círculo de València. “Mirades”, segons subratlla Fariza, “està feta i pensada per a ser representada a Vilafamés”. Per la seua banda, el regidor afegeix que “per a l’Ajuntament és una satisfacció programar activitats culturals que emocionen al públic i que, com és el cas de “Mirades”, ha tingut tan bona acollida”.