Centenars de famílies han omplit avui els carrers de Vilafamés durant la jornada de cloenda de la Mostra de la Vida Tradicional 1900 confonent-se amb el capellà, el carter, els nuvis, els ‘toreros’, o la guàrdia civil, dibuixant així una atmosfera de festa amb sabor de principis del segle XX. Una celebració que ha estat acompanyada de la música dels balls tradicionals i de la ronda dels ‘Quintos’ que ha ‘exercit’ de melodia de la jornada.

La climatologia ha afavorit la presència de visitants en aquest viatge al passat on han pogut gaudir de les diferents ambientacions i recreacions que han protagonitzat els quasi 300 veïns i veïnes que han donat vida als diferents personatges de la Mostra.

Més de 6.000 persones han recorregut el nucli antic de Vilafamés durant aquest cap de setmana visitant les diferents ambientacions ubicades al carrer i a diferents edificis públics i privats com el vetlatori, el molí, l’escola, la partida de cartes, la caça o la caserna militar. Mentre, els ‘toreros’, i els nuvis representaven les noces i una correguda de bous simulada, al temps que exercien de ‘famosos’ improvisats fent-se fotografies amb tota la gent que els ho demanava.

La imatge del Trenet del 1900 transportant els visitants des de l’aparcament de l’eixample fins al nucli antic ha sigut una de les més comuns durant la Mostra, que també ha tingut com a reclam dues exposicions: la de reliquiaris a l’esglèsia de la Assumpció i la de la processó de Sant Miquel a l’esglèsia de la Sang.

Precisament, la representació de la processó de Sant Miquel, un dels actes més emotius, i en el qual participen la major part dels personatges de Vilafamés 1900, serveix de cloenda d’un cap de setmana intens i participatiu que ha afavorit el comerç i el sector turístic local que han posat el cartell de complet.

El alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez ha assenyalat “la importància de aquest tipus d’iniciatives per a dinamitzar el turisme d’interior i posar en valor el patrimoni cultural”. Al mateix temps, el regidor de turisme, Lluis Torlà, ha volgut agrair “als col·laboradors i a les persones que han fet possible una nova edició de la Mostra de la Vida Tradicional l’esforç i la seua dedicació constant”.