L’olleta de Vilafamés ha sigut la protagonista de la programació matinal de les Jornades Gastronòmiques que s’han représ avui dissabte. Les Mestresses de Casa han repartit més de tres-centes racions d’aquesta tradicional recepta que com cada any és un dels actes més esperats de la cita culinària. Només ha començat l’acte, s’ha creat una gran cua per a degustar una ració d’olleta, fet que demostra que la iniciativa s’ha convertit en un dels símbols de les Jornades.

Les integrants del col·lectiu han explicat que van cuinar ahir per la vesprada el plat més típic de la localitat, ja que “l’olleta està més bona si se menja el dia després, una vegada reposada”. L’èxit de la convocatòria és tal que algunes persones s’apropen a repetir i a preguntar a les Mestresses si hi ha algun secret en la recepta. L’interès dels centenars de visitants de la carpa també s’ha concentrat en les diferents paradetes que tenen els comerços locals per a promocionar els seus productes, com oli, patés, mel, cocs, pa, vi, cava, etc.

Precisament, la mel ha sigut la protagonista a primer hora de la vesprada, on l’apicultor local Alejandro Trilles ha realitzat una xerrada en la que ha parlat sobre els beneficis de la mel i dels productes derivats del pol·len per a la salut. Al mateix temps, ha realitzat un tast de quatre tipus de mel diferent, la d’azahar, la de romer, la de timó i la de mil flors, que potser siga la més completa. Trilles també ha mostrat diferents tipus de cremes caseres realitzades amb diferents tipus de plantes medicinals i cera d’abella beneficioses per a diferents usos. L’apicultor ha volgut posar en valor els productes locals.

El mateix argument ha utilitzat el cuiner del restaurant de l’hotel Serra d’Irta, Modesto Fabregat, en la seua demostració ‘Cuina de tardor’. En ella, el xef ha utilitzat productes de temporada per a elaborar tres plats amb ingredients de les comarques de Castelló i de qualitat. Fabregat ha fet partícip el públic present a la carpa de l’elaboració de una ensalada amb codony, granades, bolets escabexats i carxofes, una crema de carbassa amb formatge de la terra, i una ensalada d’ànec en la que utilitzarà ingredients com la remolatxa o la carxofa.

La jornada ha finalitzat amb el tast del cava Magnanimus, que han realitzat Gabriel Mayo y Guillem Centelles, que ha tingut una bona acceptació per part del públic.

Per a demà diumenge, les Mestresses de Casa col·laboraran amb l’elaboració en directe d’un postre típic de Vilafamés com és la ‘coca molla’, i el gerent de Castelló Beer Factory, Jesús Troncho, donarà a tastar les noves propostes de cervesa artesanal que ha creat enguany l’empresa.