Vilafamés ha encetat amb soroll les festes patronals en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció. En primer lloc ho han fet els xiquets i xiquetes amb una globotada infantil a la plaça Ferrer Forns on el so dels globus s’ha barrejat amb el colorit amb el que vora un centenar d’infants han tintat aquest espai. Més tard, a les dos de la vesprada, s’ha produït l’anunci oficial amb el llançament d’una mascletada per part de la pirotècnia Tomás de Benicarló que suposa el punt de partida a 10 dies plens d’activitats taurines, musicals i infantils.

Els principals atractius de la setmana són el cartell taurí, amb sis bous feréstecs i cinc jornades de concurs de ramaderies on participaran ramats de Terol, Alacant, Castelló, València i Tarragona, i l’apartat musical que comptarà amb orquestres de renom com Centauro, La Mediterráneo, Mundo, Montesol, Welcome Band, o espectacles com ‘Frecuencia musical’. La regidora de Festes, Isabel Nebot, explica que el programa també té actes esportius, culturals i altres destinats a un públic infantil amb el qual “es vol dinamitzar la vida social dels ciutadans”. La regidora també ha volgut “agrair a tots els col·lectius que col·laboren i, en especial, a la Comissió de Festes, el seu esforç per a portar a terme aquesta programació festiva”.

Durant la jornada, la comitiva de les festes, acompanyada per la reina de les Festes, Idoia Bernat, i les seus dames, Anna Valls Verdoy, Cristina Bou Trilles, Balma Rico Trilles i Diana María Vico Casanova, que enguany repeteixen com a màximes representants, han pogut observar en primera persona els treballs realitzats pels veïns dels diferents carrers que participen en el concurs “Engalana el teu carrer”.

Ja per la vesprada, s’ha inaugurat la quinta edició de l’exposició ‘Objectiu Vilafamés’, que mostra diversos treballs dels fotògrafs locals. En concret són Gabriel Ahís, Xavier Miralles, Llúcia Fornals, Sandra Blasco, Ivan Agut i Joan Miquel Ahís els aficionats i professionals de la fotografia que participen en una mostra que estarà oberta al públic tots els dies de bous entre els 18.30 i les 21.00 hores al local de la Caixa Rural. D’altra banda, el CF Vilafamés ha realitzat la presentació del seus equips per a la temporada que ve.

Una bona part del protagonisme de la jornada se l’ha emportat el camp d’aviació de Vilafamés. Sobre les 18 hores, s’ha presentat el llibre “El aeròdrom militar de Vilafamés 1938-1940”, que ha sigut a càrrec dels autors Carlos Mallench Sanz, Blas Vicente Marco, José Francisco Albelda García i Josep Joan Miralles.

Per la nit, l’acte de presentació de les festes ha estat dedicat al aeròdrom de Vilafamés. S’ha estrenat el documental “442. Camp d’Aviació de Vilafamés. Història d’un aeròdrom”, un treball exhaustiu i rigorós que realitza un recorregut històric sobre una infraestructura que va ser construïda l’any 1938 i va deixar de funcionar el 1940. Centenars de persones van presenciar de primera mà el resultat d’aquest projecte en el qual es realitza un recorregut històric sobre aquesta infraestructura aeronàutica i també sobre els treballs que es van portar a terme per a la seua recuperació i per a la seua posada en valor com a recurs històric i turístic.

 

A l’acte van estar presents, una part dels estudiosos, historiadors i guionistes que han participat en la realització del documental, així com diversos testimonis. L’alcalde, Abel Ibáñez, també va realitzar un discurs, agraint a totes les persones implicades, el treball realitzat durant el procés de recuperació de l’aeròdrom i el resultat que ha tingut. Va ser una nit carregada d’història i cultura, en la qual Angela Marzá, va ser la presentadora del acte que va emocionar a desenes de persones que van viure, quan eren xiquets i xiquetes, l’arribada i enlairament dels avions des del camp d’aviació de Vilafamés.

La nit la van tancar el ball amb l’orquestra La Mediterráneo i la discomòbil Bandalay.

Setmana Cultural
D’altra banda, l’excursió nocturna a la Font de les Piques, una activitat en la que col·labora el Club de Muntanya Vilafamés va posar ahir per la nit punt i final a la setmana cultural. En concret, van ser unes 100 persones les que van participar en aquesta iniciativa que ja és tradicional en aquestes dates i que recorda un recorregut molt transitat en el passat pel veïnat.