L’Ajuntament de Vilafamés invertirà 17.000 euros en les primeres accions que es posaran en marxa per a activar el Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal (PNM) Sant Miquel, una vegada ha estat redactat aquest document que regirà el futur d’aquest espai protegit. El regidor d’urbanisme i president del consell de participació del PNM Sant Miquel, Sergi Trilles, explica que “aquesta injecció de diners és la més gran que s’ha fet ara per a posar en valor el paratge, ja que fins ara es destinaven només 2.500 euros”.

En aquest sentit, la inversió municipal possibilitarà encetar les accions que en la seua reunió, el consell de participació va qualificar de prioritàries. Els responsables de la gestió del paratge han establit com a actuació urgent el disseny del programa d’educació ambiental del PNM Sant Miquel, a més de l’assessorament pedagògic i tècnic al sector turístic de la zona, especialment al destinat a l’allotjament rural i a la restauració.

A més, altres de les iniciatives que des del consell es volen prioritzar són l’inventari i posada en valor del patrimoni natural i cultural del paratge, la realització d’un taller tècnic de fotografia patrimonial del paratge, la creació d’àrees de descans i la implantació de zones d’aparcament en les entrades principals del paratge.

S’ha de recordar que el pla és un document marc en el que es proposarà el model d’ús públic que es donarà a este espai natural i també les directrius que regiran les actuacions de cadascun dels programes que el desenvolupen. L’elaboració del pla ha corregut a càrrec de l’Associació Interpreta Natura.

El consell de participació del PNM està integrat per un representant de cada grup polític, el president d’Amics de l’Ermita de Sant Miquel, un tècnic municipal i un representant de l’Esglèsia. La seua principal missió és el manteniment, protecció i difusió del paratge natural municipal.