L’Ajuntament de Vilafamés ha posat en marxa el procés per a redactar el Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal (PNM) Sant Miquel, un document que marcarà les línies mestres que regiran este espai protegit en un futur a partir de les valoracions dels professionals i de les opinions dels ciutadans. Els treballs impulsats des del Consell de Participació del PNM conclouran amb la redacció d’un document marc en el que es proposarà el model d’ús públic que es donarà a este espai natural i també les directrius que regiran les actuacions de cadascun dels programes que el desenvolupen.

L’elaboració del pla corre a càrrec de l’associació “interpreta Natura’ i partirà d’un diagnòstic inicial dels recursos actuals i de les necessitats, sempre tenint en compte la normativa del Paratge. Així mateix, es tindrà en compte tant l’opinió dels usuaris com dels veïns i veïnes de Vilafamés, que podran col·laborar en el procés, aportant la seua visió i opinió sobre l’actual estat del paratge i cap a on ha d’orientar-se la gestió d’este espai natural.

Per tot això, i segons el president del Consell de Participació del PNM, Sergi Trilles, “des d’avui estarà activa una enquesta per a que les persones que vulguen opinar puguen fer-ho”. El document es podrà trobar en format de paper a l’Ajuntament i a l’Oficina de Turisme i també en format digital a la pròpia pàgina web municipal des dels enllaços https://goo.gl/forms/Cx4hwUzrW7jH7zbv1 (Valencià) i https://goo.gl/forms/rMqpjbo9WI1frgUl2 (Castellá). Trilles explica que “és una oportunitat de participar de manera activa i directa en la gestió dels recursos públics, i en este cas en el patrimoni natural i cultural de gran valor per als ciutadans de Vilafamés”.

Durant el procés de redacció del Pla se desenvoluparan diferents accions col·lectives amb la finalitat de que el resultat final siga el més participatiu possible, com entrevistes amb associacions i reunions amb altres col·lectius.

Els espais naturals s’han convertit en l’actualitat en un destí turístic de primer ordre, per a la realització d’activitats lligades sempre al patrimoni natural i cultural dels mateixos enclavaments.