Les Jornades Gastronòmiques de Vilafamés tindran per primera vegada un tast de mel. Una iniciativa que serà a càrrec del apicultor local Alejandro Trilles, qui explicarà també en una breu xerrada el procés de producció i extracció de la mel i també l’elaboració d’altres productes a partir del pol·len.

Alejandro segueix una tradició familiar, tal i com ell explica, “que van començar m’abuelo i mon pare”. Així, ja és la tercera generació que trafega per aquestos camins de la transhumància de les abelles. Perquè el ritme de les abelles el marquen les floracions, i “mentre que a primavera, els bucs d’abelles estan a terrenys de les nostres comarques, en altres èpoques de l’any com l’estiu i la tardor van a llocs com Teruel, Soria o Guadalajara”, explica Trilles.

Flor de taronger, timó, romer i milflores. Aquestes són les diferents tipus de mel que produeix l’apicultor i que donarà a tastar als visitants de les Jornades, en una època en la que està qüestionat l’etiquetatge dels envasos de mel que es venen a les tendes. Trilles explica que, no s’especifica quina quantitat o percentatge és de mel de la UE o de fora. En la actualitat hi ha una gran part de la mel que es consumeix que ve de Xina o Argentina i en aquest sentit, l’apicultor explica que a Xina el producte final té farina de dacsa. Amb aquesta participació a les Jornades Gastronòmiques, que tindrà lloc el dissabte a la vesprada, Alejandro Trilles vol posar en valor el producte local.

Una altra de les activitats que es portaran a terme durant la celebració d’aquest encontre gastronòmic serà el taller “Sensació Tropical Pinya Colada”, a càrrec de Valentín Staicu, bartender de Dublin House Castellón, el dijous dia 6 a les cinc de la vesprada. L’acte que tancarà la programació de aquesta edició de les jornades serà el ja tradicional tast de cervesa artesanal que realitzarà el gerent de ‘Castellón Beer Factory’, Jesús Troncho.

Totes les activitats es realitzaran a la carpa que s’ubicarà a la plaça de la Font, un espai dedicat a que els productors i col·laboradors de les Jornades puguen presentar i promoure els seus productes.