El mas del Palmeral de Vilafamés va celebrar el passat dissabte la festivitat de Sant Antoni amb la participació de més de 300 persones en una jornada que va començar amb la benedicció dels rotllos i el dinar dels majorals, amb paella, figues albardades, bunyols i coca amb figues, tot regat amb vi de la terra.

A la vesprada va tindre lloc, com a acte central, la processó amb la imatge del Sant pels camins que envolten la partida i el tradicional repartiment de rotllos a totes les persones que van assistir. Com a actes més lúdics cal destacar el ‘bureo’ interpretat per la rondalla del grup de danses El Peiró que recentment ha recuperat diferents músiques, lletres i balls tradicionals de Vilafamés.

Francisco Edo, conegut com a “Paco del Palmeral”, va anunciar que aquest seria el darrer any que ell participava en l’organització de la festa a causa de l’avançada edat, 80 anys complits, i el treball que suposa la posada a punt de cadascun dels actes que s’organitzen per a acollir als veïns. Precisament, Edo, l’actual propietari del mas, ha sigut una de les persones claus que ha col·laborat amb el grup de danses el Peiró per a recuperar una part important del patrimoni sonor de Vilafamés. Nati Castellet, Xavi Allepuz i Gabriel Gil, investigadors i membres del Peiró, han dedicat temps i els coneixements adquirits en el folklore de la comarca, per aquesta singular recuperació de músiques de ball, com la jota, fandango i seguidilles, l’Arenilla, o la Carraspera, que ara presenten al públic per ser ballades i cantades.

Per a finalitzar la festa, el públic assistent va gaudir d’una interpretació d’acordió i d’una animada revetla amenitzada per una orquestra de ball. Amb la celebració del Palmeral es tanca el cicle d’hivern de Sant Antoni a Vilafamés que, al mes de maig, es completarà amb les festes a la pedania de la Basseta.