Les obres de remodelació de la plaça de la Font i avinguda Juan Barceló, han deixat al descobert una zona de l’antic empedrat que cobria una bona part dels carrers costeruts de Vilafamés. El descobriment va sorprendre veïns i visitants que desconeixien l’existència d’aquesta tècnica d’empedrar el sòl dels carrers amb pendent per facilitar el trànsit de les persones i animals de càrrega i per protegir-lo de l’erosió de les pluges.

Quan les màquines excavadores van trobar l’antic paviment la setmana passada, un grup de veïns es va mobilitzar immediatament i va recollir firmes per a la conservació del que ells consideren “part de la identitat i la memòria del poble”. A continuació, els veïns i veïnes preocupats per la conservació del patrimoni de Vilafamés es van reunir amb els regidors d’Urbanisme i Cultura i Patrimoni, per conéixer de primera mà quina solució es podia prendre per a recuperar i visibilitzar l’antic empedrat.

A causa de la pressa i amb els terminis acordats per acabar unes obres subvencionades, l’Ajuntament de Vilafamés ha optat per conservar l’antic paviment, cobrint-lo amb una capa d’arena sense morter i, a continuació, col·locar el paviment de llambordins.

D’aquesta manera, sempre es podrà revertir de forma fàcil amb el disseny d’un nou projecte que permeta visibilitzar una part de l’antic empedrat, característic del Vilafamés del segle XIX i que es va conservar íntegre fins als anys seixanta del segle XX.